ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

De zon is een ster, net als de andere lichtgevende stipjes aan de hemel. Maar hoe komt het toch dat je deze ster zoveel beter, groter en feller ziet dan alle andere sterren?

De zon lijkt vanaf de aarde de grootste ster aan de hemel. En zoals je in Zo Zit Dat 13 kunt lezen, is de zon het grootste onderdeel in ons zonnestelsel. Deze reus heeft een diameter van 1.400.000 kilometer en is 2.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 (2 quintiljoen) kilo zwaar! Maar zo groot is de zon eigenlijk niet. Sterker nog: in vergelijking tot sommige andere sterren is het zelfs maar een klein opdondertje!

Dichtstbijzijnde ster 2.0

De zon en de andere sterren aan de hemel zijn precies hetzelfde. Dat alle sterren niet even groot en helder te zien zijn komt door drie dingen: de sterren staan niet allemaal even ver bij ons vandaan, sterren verschillen van grootte en ze zijn niet allemaal even heet. Op aarde zie je de zon als de grootste ster omdat die het dichtst bij de aarde staat. Hoewel, dichtbij… hij hangt zo’n 150.000.000 kilometer van de aarde vandaan. De ster die daarna het dichtst bij de aarde staat is Proxima Centauri. Die staat 42.000.000.000.000 kilometer bij de aarde vandaan. Niet dat je dit sterretje met het blote oog kunt spotten, want hij schijnt maar heel zwak.

Superfel

De zon is zo helder dat alle andere sterren overdag niet zichtbaar zijn, maar ook dan hangen deze schitterende lichtjes in de lucht. De ster die na de zon het best te zien is, is Sirius. Deze ster staat dan wel verder van de aarde, maar straalt zo’n 25 keer meer licht uit. Sirius is namelijk bijna twee keer heter dan de zon! Wil jij Sirius spotten? Dat kan het beste in de maanden december tot april, als je dan op een heldere avond in zuidwestelijke richting kijkt, kun je hem zien!

Melkweg

Eén ding is zeker: alle sterren die jij aan de hemel ziet zijn onderdeel van het sterrenstelsel de Melkweg. De zon is één van de zo’n 200.000.000.000 sterren in dat stelsel. Rondom de Zon draaien acht planeten: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Om de andere sterren aan de hemel draaien ook planeten.

Wist je dat de maan helemaal geen licht geeft? Die weerkaatst licht van de zon. Lees het hier!

Wil jij nog meer weten wat er in het heelal zweeft? In de nieuwste Zo Zit Dat staat een supervette infographic over het universum. Koop ‘m hier!