ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

In Zo Zit Dat 12 kun je de grote griezels op ware grootte bekijken. Indrukwekkend! De titanus giganteus neemt met zijn 16 centimeter grote lijf de meeste ruimte in op de bladzijde. Maar wist je dat er nóg grotere insecten zijn? Deze giganten zijn groter dan een bladzijde in Zo Zit Dat! Kom hier meer over deze gigagrote insecten te weten!

Waarschuwing: de filmpjes kunnen je als supergriezelig ervaren!

Libelle XXL

Libelle xxl

Wie: Megaloprepus caerulatus
Formaat: spanwijdte 19 centimeter
Leefgebied: Midden- en Zuid-Amerika

Dit insect is de grootste libelle ter wereld. Met uitgeslagen vleugels is het beest wel 19 centimeter breed en 12 centimeter lang. Deze megalibelle leeft in natte gebieden in Midden- en Zuid-Amerika. De enorme reus heeft ook grote trek. En kieskeurig is hij niet, hij eet alle soorten vliegen, muggen en spinnen die hij tegenkomt.

Reuzenduizendpoot

reuzenduizendpoot

Wie: Scolopendra gigantea
Formaat: 26 centimeter
Leefgebied: de tropen in Azië, Amerika en Oceanië

Degene die de duizendpoot zijn naam gaf, was een flinke overdrijver. Het beest heeft namelijk láng geen duizend poten. Zelfs zijn grote neef de reuzenduizendpoot komt niet aan de duizend poten! Maar die is wel gigantisch groot met z’n 26 centimeter lange lijf. En hij is niet alleen groot, maar ook erg giftig en agressief. Op zijn menu staan wel eens kikkers en muizen en om die te pakken te krijgen, vergiftigt hij ze eerst met z’n scherpe giftanden.

Vogelvlinder

vogelvlinder

Wie: Ornithoptera alexandrae
Formaat: 30 centimeter
Leefgebied: Papoea-Nieuw-Guinea (dat ligt iets ten noorden van Australië)

De vlinder heeft z’n naam te danken aan een Britse koningin. Maar in Engeland zal je deze schoonheid niet zomaar tegenkomen. De vogelvlinder komt namelijk alleen voor in Papoea-Nieuw-Guinea, dat ligt iets ten noorden van Australië. Deze vlinder heeft de grootste spanwijdte van alle dagvlinders, namelijk tot wel 30 centimeter. Dat is groter dan een A4’tje! Het is net een vogel.

Atlasvlinder

atlasvlinder

Wie: Attacus atlas
Formaat: 30 centimeter
Leefgebied: Zuidoost-Azië

Ook de Atlasvlinder is een joekel. Met een spanwijdte van 30 centimeter is dit de grootste nachtvlinder. Ze heeft dezelfde spanwijdte als haar collega de Alexandra vogelvlinder, maar gebruikt haar vleugels amper. Zonde? Nee hoor, terwijl ze stil zit met opengeslagen vleugels, verspreidt ze stofjes waarmee ze mannetjes aantrekt. De mannetjes gebruiken daarentegen de vleugels dubbel en dwars om naar hun droomvrouw te zweven. En zij moeten het ook nog eens doen met iets kleinere vleugels, namelijk van zo’n 20 centimeter!

Wandelende tak XXL

wandelende tak xxl

Wie: Phobaeticus serratipes
Formaat: 50 centimeter
Leefgebied: Zuidoost-Azië

Het lijstje met de grootste insecten eindigt met een XXL wandelende tak. Met zijn poten uitgestrekt is dit dier makkelijk een halve meter groot! Knappe koppen weten dat hij leeft in Zuidoost-Azië. Je zou denken dat je deze grote knaap niet kunt missen, maar toch is-ie nog maar zelden gespot. Misschien omdat die heel hoog in de bomen leeft. Of omdat die gewoon gigagoed kan verstoppen?

Maak jouw tuin klaar voor de winter en bouw een insectenhotel. Zo hebben de beestjes in jouw tuin een lekker warme en droge schuilplek.