ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Iedereen heeft er eentje: een blinde vlek. Twee zelfs, in elk oog zit er één. Met dat stukje oog kun je helemaal niks zien. Normaal heb je dat niet in de gaten, maar met een simpel testje kun je jouw blinde vlek vinden. Enne… waarom heb je die blinde vlek eigenlijk?

De test

Op de Instagram-feed van Zo Zit Dat kun je een heel simpel testje doen om te zien waar jouw blinde vlek zit. Doe je rechteroog dicht en kijk naar Joost. Beweeg je hoofd steeds dichter naar het scherm. Terwijl jij je focust op Joost, verdwijnt Trex plots! Hij zit precies in jouw blinde vlek.

Wat gebeurt er?

De binnenkant van je oogbol zit bomvol zintuigcellen waarmee je kunt zien. Die cellen reageren op licht. Als zij licht zien, geven ze via je oogzenuw een signaaltje door aan je hersenen. En daar wordt er van dat licht een beeld gemaakt. Er is één stukje op je oogbol waar geen zintuigcellen zitten, dat is je blinde vlek. Op deze plek gaat de oogzenuw richting je hersenen, er is hier dus geen plek voor zintuigcellen!

blinde vlek

In je hele oogbol zitten zintuigcellen, maar op de plek waar je oogzenuw je oog uitgaat, is er geen plek voor.

Waarom heb je nooit gemerkt dat je een blind vlek hebt?

Terwijl jij dit leest, gebruik je (waarschijnlijk) allebei je ogen. Wat er in de blinde vlek van je rechteroog valt, kan je linkeroog gewoon zien en andersom. Je hoeft dus gelukkig niets te missen terwijl je dit leest! Dit is ook gelijk de reden dat je nog nooit hebt gemerkt dat je een beetje blind bent aan allebei je ogen.

Nog een vlek!

Behalve de blinde vlek, heb je in elk oog nog een andere vlek: de gele vlek. Nee, daar zie je gelukkig niet alleen maar geel mee. Dit stukje oogbol zorgt ervoor dat je scherp kunt zien. Deze vlek werkt alleen als het licht is, daarom zie je in het donker geen hand voor ogen. Dit gebiedje heet ‘gele vlek’ omdat de plek op je oogbol daar echt geelkleurig is.

Hoe goed jij ook kunt zien, deze dieren zitten recht voor je neus en zie je niet!

Bron afbeelding: Telenet.be