ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

De kwal heeft een slechte reputatie. Als je dit glibberige monster tegenkomt op het strand is het gillen geblazen. Vandaag, op 3 november, is het Wereld Kwallendag. Deze dag is bedoeld om deze – helemaal niet vieze, maar superinteressante – dieren in het zonnetje te zetten en te laten zien hoe cool dit wezen eigenlijk is. Met deze 6 kwallenfeitjes weet jij voortaan wel beter: de kwal is supervet!

1) De kwal is geen vis, maar een neteldier.

Een wat? Een neteldier! Deze dieren zijn superoud en staan bekend om hun lichaam dat bestaat uit een zak met tentakels. In hun tentakels zitten netelcellen, vandaar de naam. Deze cellen zitten bomvol pakketjes met gif die de kwallen weg kunnen schieten om hun vijand af te schrikken of een prooi te vangen.

2) Kwallen hebben geen botten, geen bloed, geen hart én geen hersenen.

Als hij niet in het water zweeft, zakt-ie als een pudding in elkaar. Kwallen bestaan voor 95 procent uit water. Deze slijmerige wezens hebben niet meer dan wat cellen, een maag en een mond. Ze kunnen niet zwemmen en drijven daarom mee met de stroming.

3) De meeste kwallen kunnen niet zwemmen.

De meeste kwallen dobberen lekker met de stroming mee. En de paar die wel kunnen zwemmen, gebruiken hun energie superzuinig. Ze knijpen hun lichaam samen waardoor het water onder zich de dieren vooruit duwt.

4) Kwallen poepen door hun mond.

Dat lees je goed, een kwal heeft een mond en kont in één. Ze hebben alleen een maag, maar geen darmen. Alle stukjes prooi die een kwal niet nodig heeft, komen er dus via hetzelfde gat weer uit! Elke kwallensoort heeft een eigen dieet. Sommigen soorten eten algen, plankton en babyvisjes, maar grote kwallen eten hun soortgenoten en vissen.

5) Er bestaat een kwalsoort die onsterfelijk is.

De kwallensoort Turritopsis dohrnii is onsterfelijk. Als hij ouder wordt, kan hij zichzelf weer verjongen. Stel je voor: zodra je volwassen wordt, ga je weer terug in de tijd en ben je weer kind. Door ouderdom kan dit dier dus niet doodgaan, maar ze worden wel eens opgegeten door andere oceaanbewoners… Mede door zijn onsterfelijkheid leeft dit wezen overal op de wereld.

6) De grootste kwal is zo’n 40 meter groot.

Deze leeuwenkwal is bijna 40 meter groot en weegt meer dan 200 kilogram! Dit dier zul je niet zomaar tegenkomen, want hij drijft ergens in de Atlantische Oceaan.

Enne… plassen over een kwallensteek heeft geen zin. Dit is een fabeltje. Urine zou de pijn soms alleen maar erger maken. Even naar de EHBO-post is de beste (en minst smerige) oplossing.

In Nederland leeft er ook een flinke kwal, de bloemkoolkwal. Check een filmpje van deze kwal hier!