ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

In de nieuwste Zo Zit Dat leer jij een echte Jack-O’-lantern te maken. Het is een superleuke halloweentraditie, maar wat kun je nog meer met dit oranje monster? In dit artikel krijg je drie tips om jouw lampion nóg spannender te maken dan hij al is.

1: Rokende Jack

Wat heb je nodig:

 • Een klein rooksignaal in jouw favoriete kleur
 • Buitenlucht
 • Een volwassene

Zo doe je ’t:

Supermakkelijk, maar ook supergriezelig. Zet je pompoen buiten neer. Activeer het rooksignaal en leg hem in de pompoen. De rook komt uit z’n ogen, neus én mond. Hoe cool?!

2: Overgevende Jack

Wat heb je nodig:

 • Voedselkleurstof
 • 4 eetlepels baking soda
 • Azijn

Zo doe je ‘t:

Zet de pompoen op een plek die je makkelijk kunt schoonmaken na dit ranzige proefje. Strooi de baking soda in de pompoen en druppel er wat kleurstof overheen. En nu komt het spektakel: giet azijn over de baksoda en Jack begint spontaan over te geven. Ranzig!

3: Opengehakte Jack

Pompoenen zijn er in veel verschillende kleuren en vormen. De traditionele Jack-O’-lantern is oranje, maar je kunt ook een witte maken bijvoorbeeld. En die heb je nodig voor deze bottige variant.

Wat heb je nodig:

 • Kleine witte pompoen
 • Mesje
 • Lepel
 • Zwarte stift
 • Volwassene

Zo doe je ’t:

Zoals je je grote oranje pompoen hebt uitgesneden, kun je ook de kleinere witte uitsnijden. Dit wordt de schedel van de pompoen. Is-ie klaar? Zet de witte schedel in de oranje pompoen. Maak de oranje pompoen iets verder open zodat je de schedel goed ziet. Het is nu net of Jack z’n kop is opgehakt. Aáááááh, eng!

Wist je dat…

…de Jack-O’-lantern oorspronkelijk een knolraap in plaats van een pompoen was? Een van de volksverhalen over de oorsprong van deze lampion gaat namelijk zo: op een nacht ontmoet de Ierse Jack een duivel die zijn ziel wil afpakken. Gelukkig is Jack hem elke keer te slim af. Maar als hij dood gaat, is-ie niet welkom in de hemel én niet in de hel. Zijn geest moet wel buiten rond blijven zweven. ’s Nachts is het donker en daarom vraagt hij de duivel om een lampje dat hij in een uitgeholde knolraap plaatst. En dat is de Jack-O’-lantern die nog steeds met Halloween gebruikt wordt.

Wat is halloween eigenlijk? Lees het hier!