ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Hoe vaak ram jij op het knopje bij een stoplicht? Hoop jij dat hoe vaker je drukt, hoe sneller het stoplicht op groen springt? Helaas… het knopje doet (vaak) helemaal niks!

Daar sta je dan, naast je fiets voor het rode stoplicht. Je drukt nóg maar eens op het knopje. Opeens wordt-ie groen. Zie je wel, het komt doordat je drukte. Of niet?

Wacht op groen

Nee dus. Soms verschijnt na een druk op de knop een lampje, te of zie je de tekst ‘Wacht op groen’. Dat is het enige wat het knopje op dat moment activeert, want die knoppen bij een fietsstoplicht zijn helemaal niet bedoeld om de lichten op groen te laten springen. Dat kunnen de meeste helemaal niet. Waar ze wel voor zijn? Om jou het gevoel te geven dat je controle hebt over wat er gebeurt. Hartstikke nep dus! Maarre… uit onderzoek blijkt dat het de mensen wel rustig houdt. Dat is dan ook het enige doel van die knop.

Kruispunten in Nederland

Toch springt het stoplicht vaak wel op groen als je pas net staat te wachten. Hoe zit dat dan? Op de meeste kruispunten in Nederland liggen lussen en detectoren in de weg die fietsers herkennen. Het verkeerslicht weet dus dat jij staat te wachten, daar heeft het geen knopje voor nodig. Het verkeerslicht weet dus dat jij eraan komt, of inmiddels al staat te wachten. Tenminste… als je op de fiets bent. Voor voetgangers werkt het anders.

Voetgangers

Voor voetgangers is het een ander verhaal. In New York is het zo dat de verkeerslichten een bepaald programma afdraaien. In Nederland vinden we het niet zo nuttig om een verkeerslicht op groen te laten springen terwijl er niemand staat te wachten. Verkeerslichten zijn nog niet zover dat ze ook voetgangers herkennen. Dus ben je lopend en wil je een kruispunt oversteken? Dan is op die knop drukken juist wel handig.

Langer drukken = langer groen

Er zijn knoppen die dus wel echt een functie hebben. Sommige stoplichten voor voetgangers blijven langer op groen als je de knop langer ingedrukt houdt. Op deze stoplichten zit een stickers met deze informatie. Mensen die moeilijk lopen, hebben dan langer de tijd om veilig naar de overkant te komen.

Slechtzienden

Ook voor slechtzienden en blinden is dit knopje soms heel belangrijk. Het getik dat je hoort als je op het knopje hebt gedrukt, betekent dat je moet wachten. Het snelle geratel wat erop volgt, betekent dat je over kunt lopen. Sommige rateltikkers, zoals deze herrieschoppers heten, tikken de hele dag waardoor het knopje weer geen functie heeft!

Fiets-app

In Eindhoven hebben ze dé oplossing om nooit meer voor een rood stoplicht te hoeven wachten: de app Schwung. Voor je op de fiets stapt, zet je deze app aan en dan is de kans groot dat jij geen moment stil hoeft te staan! De app maakt namelijk contact met de slimme stoplichten in de stad. Als jij in de buurt komt, vraagt de app alvast het groene licht voor je aan. Superhandig!

Nog zoiets nutteloos: een halfvolle chipszak. Of heeft dat juist wel een goede reden? Lees het hier!