ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

In de beroemde griezelfim Frankenstein gebruikt een gekke wetenschapper bliksem om zijn zelfgemaakte monster tot leven te wekken. Zo’n bliksemmonster kun jij ook maken. Compleet mét bliksemeffect! 

Dit heb je nodig:

– Klei
– Grote metalen paperclips
– Een ballon
– Een wollen trui

Wat moet je doen?

Stap 1: Maak een monster van klei.
Stap 2: Steek een of meer paperclips in je monster.
Stap 3: Blaas de ballon op en trek de wollen trui aan.
Stap 4: Neem de ballon en je monster mee naar een donkere kamer, bijvoorbeeld de wc, en doe daar het licht uit.
Stap 5: Wrijf stevig met de ballon over de trui.
Stap 6: Houd dan de ballon een paar centimeter van een van de paperclips.

Vet! Het bliksemt boven het hoofd van je monster.

Wat gebeurt er?

Veel dingen zijn elektrisch geladen. Ook de wollen trui. Daar zitten onzichtbare deeltjes op: elektronen. Door het wrijven van de ballon over de trui, komen deze deeltjes op de ballon. De ballon heeft door het wrijven een negatieve lading gekregen. Een paperclip heeft een positieve lading. Omdat de lading van de ballon en de paperclip verschillend zijn, trekken de deeltjes elkaar aan. Ze flitsen heen en weer. Dat zie je als bliksem tussen je monster en de ballon! Hoor je het knetteren? Een waar bliksemmonster dus, cool!

Onweer

Dit is ook wat er gebeurt bij onweer. Elektrisch geladen wolken komen bij elkaar in de buurt en maken een grote vonk: bliksem! Na bliksem komt een harde donder. Hoe langer het duurt voordat je de knal hoort, hoe verderweg het onweer is. In dit proefje hoor je het geknetter tegelijk met de flitsen, want het is heel dichtbij!

Raak!

Jouw monster tot leven brengen met bliksem is helaas – of maar goed ook – niet mogelijk. Door de bliksem geraakt worden is namelijk heel gevaarlijk. Als je geraakt wordt door de bliksem, raken je hersens en hart in de war. De elektrische lading in de bliksem gaat zich bemoeien met de elektrische signalen die je hoofd en hart in werking houden. Het kan ze zo in de war maken, dat je dood kan gaan. Maar gelukkig overleven de meeste mensen het! Lekker binnenblijven en genieten van de knallende natuurspektakel dus!

Klik hier voor nog meer te gekke proefjes!