ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nét over de grens van Nederland vind je het stadje Doel. Het is verlaten: de meeste huizen hebben geen ramen en de meubels staan in de huizen te vergaan. De wind blaast wat vuil over straat. Deze spookstad is de perfecte locatie voor een horrorfilm!

spookstad

Tot het jaar 1970 was Doel een rustig stadje met ongeveer 1300 bewoners. Veel van deze inwoners zijn gevlucht toen de gemeente plannen maakte om de stad in te ruilen voor een grotere haven en kerncentrale. De uitbreiding van de haven is nooit gebeurd, maar de kerncentrale staat er ondertussen wel!

Kerncentrale

De kerncentrale in Doel bestaat uit vier delen. De bouw van deze centrale heeft bijna twintig jaar geduurd. Een kerncentrale is een ernorm grote machine die elektriciteit opwekt door de kernen van atomen te splijten. Bij het splijten komt er superveel energie vrij. Een groot voordeel van kernenergie is het de lucht niet vervuild.

Grote ongelukken

Het gebeurt gelukkig maar weinig, maar áls er iets misgaat in een kerncentrale kunnen er grote ongelukken ontstaan. Er kan radioactieve straling vrijkomen en dat is niet goed voor mensen en niet voor de natuur. Radioactieve straling kan je DNA kapotmaken waardoor je heel ziek kunt worden en soms zelfs doodgaan.

De grootste kernramp ooit was die in de plaats Tsjernobyl in Oekraïne. Daar kun je meer over lezen in de nieuwste Zo Zit Dat. Daar kan niemand meer wonen door de radioactieve straling die er hangt. Tsjernobyl is de griezeligste spookstad ter wereld!

Inwoners

Er wonen nu nog ongeveer twintig mensen in Doel. Deze mensen zijn niet van plan het stadje te verlaten. Helemaal uitgestorven is het er trouwens ook niet, want de spookstad wordt vaak bezocht. Zo komen er veel toeristen de spanning ervaren en leven straatkunstenaars zich uit op de muren van de leegstaande gebouwen. Deze engerd kun je daar ook tegenkomen… Zou jij er ’s nachts over straat durven?

spookstad

 

De bekendste spookstad ter wereld is Tsjernobyl. Over deze stad kun je alles lezen in Zo Zit Dat 12. Scoor ‘m hier!

Pssst… Heb jij zin in nóg meer spookverhalen? Ontdek hier de top 5 griezelboeken.