Op bijna alles wat je koopt, zit er wel eentje: een streepjescode. Deze wereldberoemde code werd pas in 1979 voor het eerst gebruikt. Daarvoor stond op alle producten de prijs en moest de caissière dat allemaal handmatig intoetsen op de kassa. Met een volle kar boodschappen stond je dus superlang te wachten!
Streepjes-taal
Een streepjescode is een reeks streepjes met eronder een cijfercode. Maar soms staan er ook letters of leestekens in. De cijfers zijn vertaald naar de streepjes. De streepjes en cijfers betekenen dus precies hetzelfde! In de supermarkt hebben alle producten een code met 13 cijfers. Deze is op te delen in 4 stukjes:
1. De eerste twee getallen van de code staan voor het land waar het product vandaan komt;
2. De daaropvolgende vijf getallen staan voor het bedrijf waar het product vandaan komt;
3. De volgende vijf getallen staan voor het product zelf;
4. En het laatste getal is een controlegetal, dat zorgt dat er bij de kassa nooit een verkeerd product in beeld komt. Dat controlegetal is de uitkomst van een superlange som die gemaakt wordt van de andere getallen in de streepjescode. Als de som niet klopt, doet de streepjescode het niet.
Landcodes
30 tot en met 37 – Frankrijk
50 – Engeland
54 – België en Luxemburg
57 – Denemarken
76 – Zwitserland en Lichtenstein
84 – Spanje
87 – Nederland
90 en 91 – Oostenrijk
Streepjes in streepjes
Had je al gezien dat de code langere en kortere streepjes heeft? De kassa richt zich alleen op de middelste, kortere streepjes. Daartussen staan 6 getallen die allemaal bestaan uit 7 witte of zwarte streepjes. Elk getal heeft z’n eigen combinatie van streepjes. Op de afbeelding hieronder zie je de 7 streepjes van het getal 6 en 3 ingezoomd. Vergelijk die maar eens met de afbeelding boven dit artikel. Als je boven de 3 kijkt zie je een heel dik streepje. Dat komt dus omdat van de 7 superdunne streepjes er 4 achterelkaar zwart ingekleurd zijn. De 6 bestaat uit 2 streepjes na elkaar en daarna alleen maar wit.
Supersnel
De witte streepjes leest de scanner als een 0 en de zwarte streepjes als een 1. Zo ontstaat er een code van 84 0’en en 1’en. Deze superlange code vertaalt de computer in de kassa naar een product. Als de streepjes beschadigd zijn, kan de caissière de cijfercode in de kassa overtypen. Die heeft namelijk dezelfde betekenis als de streepjes. Scannen is alleen een stuk sneller!
Ondersteboven
Als je goed kijkt naar de code boven aan dit artikel zie je dat de streepjes boven de 0 niet overal hetzelfde zijn. Aan de linkerkant heeft de 0 een minder dikke streep dan aan de rechterkant. Voor elk getal bestaan meerdere combinatie streepjes. Zo kan de code ook ondersteboven gescand worden zonder dat de computer een fout maakt met lezen. De computer weet dan dat de 0 met de dikkere streep aan de rechterkant zit, ook al scan je de code op z’n kop met de 0 aan de linkerkant!
Op wie ga jij indruk maken met dit verhaal? Heb jij nog een brandende vraag voor Joost, stel hem dan hier.
Wist je dat je afstandsbediening ook met codes werkt? Lees het hier!