ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

De dagen worden weer korter: de zon komt later op en gaat steeds vroeger onder. In de nieuwste Zo Zit Dat kun je lezen waar de zon naartoe gaat ’s nachts. En terwijl de zon verdwijnt in de nacht, komt de maan opduiken. Maar waar is de maan overdag eigenlijk?

De meeste mensen denken dat de zon alleen overdag schijnt en de maan alleen ’s nachts. Het eerste klopt inderdaad. Het tweede niet. De maan staat ook overdag weleens aan de hemel. De maan schijnt trouwens nooit, want de maan geeft zelf geen licht. Het licht van de maan is een weerkaatsing van het zonlicht dat op hem schijnt!

Rondjes draaien

De aarde draait in 24 uur een rondje om zichzelf. De halve dag wijst ons deel van de aarde naar de zon en de andere helft van de dag niet, dan is het donker! Ondertussen draait de maan langzaam om de aarde. Hij doet er ongeveer 27 dagen over om alle kanten van de aarde te zien. En in die 27 dagen, ziet de maan er voor ons steeds een beetje anders uit. Soms is de maan een dunne lijn en soms is het een volle gevulde bol, volle maan. Maar één keer in 27 dagen kan het volle maan zijn!

Half om half

In deze video zie je de zonnestralen aan de linkerkant. Op ene helft van de aarde schijnt de zon en op de andere helft is het nacht. Ondertussen draait de maan om de aarde, die aan één kant verlicht wordt door de zon. Rechtsonder zie je hoe de maan eruitziet vanaf de aarde. Aan de kant van de aarde waar het dag is, kun je de maan dus ook vaak zien. De maan en de zon zijn dan zichtbaar aan dezelfde kant van de aarde!

maan overdag

Overbelicht

Je kunt de maan dus overdag zien omdat hij niet alleen ‘s nacht voorbij beweegt, maar ook overdag. De maan is eigenlijk heel vaak te zien overdag! Hij valt natuurlijk wel een stuk minder op dan in de nacht omdat de rest van de hemel helderblauw is. De sterren schijnen ook overdag, die kun je dan niet zien omdat het licht van de zon superfel is!

Heel soms kan er geen enkel zonnestraaltje bij de aarde komen en ontstaat er een maansverduistering. De maan verdwijnt dan niet, maar krijgt een felrode kleur! Hoe dat werkt, lees je hier.

Heb jij ook een knagende vraag? Stel hem aan Joost