ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Kun jij rijstkorrels laten dansen op de muziek? Doe dit proefje!

Dit heb je nodig:

– Ongekookte rijstkorrels
– Vershoudfolie
– Een schaal
– Muziekbox
– Een vette playlist

Zo doe je ’t:

Stap 1. Span vershoudfolie strak over de schaal.
Stap 2. Leg wat rijstkorrels op het folie.
Stap 3. Zet de muziekbox vlak bij de schaal.

Zet die vette playlist maar aan! Wat zie je?

Hoe kan dat?

Muziek is geluid en geluid bestaat uit onzichtbare geluidsgolven. Dit zijn trillingen in de lucht. Deze trillingen laten het folie bewegen. De rijst is niet zwaar, dus de korrels worden de lucht in geslingerd! Je hebt met dit proefje dus geluid zichtbaar gemaakt.

Verschillende muziekstijlen

Heb jij alleen maar wilde rapmuziek in je playlist staan? Zet eens rustige muziek op en kijk wat er gebeurt met de dansende rijst. De rijstkorrels dansen minder wild dan bij harde muziek. De golven van rustige muziek zijn namelijk een stuk minder krachtig.

Hoog en laag 

Materialen bewegen eerder mee met lage tonen dan met hoge tonen. Van de herrieschoppende en feestende buren hoor je ook alleen de doffe knallen. De geluidsgolven van lage tonen zijn namelijk veel groter en komen makkelijk verderweg. Hoge tonen hebben hele korte golfjes. De korte golfjes zorgen dat de rijst heel snel op en neer springt, terwijl dat bij hoge tonen trager gaat.

rijstkorrels

Meer proefjes doen? Kijk dan snel bij proefjes.