ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eerst kriebelt het een beetje, maar dan opeens… Hatsjoe! Met hoge snelheid schieten de spetters door de lucht. Die dikke snottebel heb je hopelijk op tijd opgevangen in je zakdoek. Gezondheid! Beetje bijgekomen? Lees dan nu 5 vreemde feitjes over niezen!

1. Niezen beschermt je lichaam

Een nies helpt je van vervelende stofjes of een flinke verkoudheid af te komen. Het verwijdert namelijk met hoge snelheid de ongenodige gasten uit je neus. Piepkleine haartjes in je neus beginnen te trillen bij het binnendringen van vervelende stofjes. De haartjes geven een seintje aan de hersenen en dan is het… Hatsjoe! Weg ermee!

2. De nieswolk zweeft 10 minuten in de lucht

Met een nies blaas je een wolk met duizenden snot- en slijmdruppeltjes uit. Je schiet ze gemakkelijk een meter of 4 door de lucht. De snot- en slijmdruppels bewegen alle kanten op en kunnen maar liefst 10 minuten door de lucht blijven zweven. Niet zo smakelijk, hè? Gelukkig kun je de wolk voorkomen door in je elleboog te niezen.

3. Je kunt niet niezen als je slaapt

Je lichaam zet je nies-functie uit als je slaapt. Knappe koppen denken dat dat komt doordat slaap zó belangrijk is, dat dat niet verstoord mag worden door een nies.

4. Het wereldrecord niezen staat op 976 dagen

Drie keer achter elkaar niezen geeft mooi weer, zeggen ze. Maar er is niks moois aan wat de Britse Donna overkwam. Zij kreeg op 13 januari 1981 een niesbui, die pas stopte na drie jaar (!). Waarom de niesbui begon en pas na drie jaar stopte, is niet bekend.

5. Een flinke nies vliegt met zo’n 150 kilometer per uur uit je neusgaten

Gemiddeld schieten de snot- en slijmdruppels met 65 kilometer per uur uit je neus. Dat is een stuk sneller dan de auto’s die door het dorp en de stad rijden. Een keiharde nies kan zelfs spetters met 150 kilometer per uur rond laten vliegen! Je kunt niezen ook maar beter niet inhouden. De krachten die je tegenhoudt, kunnen de binnenkant van je lichaam zelfs beschadigen. Dus: elleboog klaar, niezen maar!

Benieuwd hoe een nies er in slowmotion uitziet? Bekijk dit filmpje! Trouwens, je moet wel even geduld hebben. Vanaf 1:00 gaan de spetters pas écht vliegen!

niezen

Niezen beschermt je tegen binnendringende ziektekiemen. Benieuwd hoe jouw lichaam je nog meer beschermd? Lees het hier!