ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

In de allernieuwste Zo Zit Dat ontmoet je het beerdiertje. Met het blote oog is hij bijna onzichtbaar, maar hij is sterker dan alle andere dieren ter wereld. Met zijn superkrachten verslaat het beerdiertje hitte, kou, zuurstofgebrek en straling. Daar moet je meer van weten!

Ruimtewezen

Onderzoekers hebben een test met het beerdiertje gedaan, waarbij ze aantoonden dat deze winnaar enkele dagen kon overleven aan de buitenkant van een ruimtesonde. En dat zónder ruimtepak. Daar kan geen dier tegenop!

Genen lenen

Wat het beerdiertje zo sterk maakt is dat ongeveer 17% van zijn genen is gekopieerd van andere levende wezens. Organismen zoals bacteriën, planten, schimmels en de allerkleinsten van allemaal: de archaea. Voor de meeste dieren, en ook mensen, ligt het percentage ‘geleende genen’ tussen 0,5 en 1,5 procent. Nogal een verschil! ‘Genen lenen’, ook wel ‘horizontale genoverdracht’, komt veel voor in bacteriën, maar weinig bij dieren. Vreemd DNA wordt normaal gesproken uit cellen geweerd omdat het door het lijf wordt gezien als een indringer.

Hittebestendig

Het beerdiertje overleeft heel koude temperaturen van -200 graden Celcius, maar ook superhitte van 150 graden Celcius boven nul is voor dit wezentje geen probleem. Hij overleeft het allemaal!

Super-winterslaap

Om extreme omstandigheden te overleven, zoals de ruimte, stralingen of bizarre temperaturen, duikt het beerdiertje in een diepe winterslaap. Hij trekt zijn pootjes in z’n kleine lijfje en stopt bíjna met leven. In deze superwinterslaap, ook wel ‘cryptobiose’, kan het diertje jaaaren slapen. Eenmaal wakker pakt het beerdiertje zijn leven snel weer op: hij begint meteen met eten en legt eitjes.

Benieuwd hoe het beerdiertje eruit ziet onder de microscoop? Check dit filmpje!

beerdiertje

In de nieuwste Zo Zit Dat leer je het lijfje van het beerdiertje tot in detail kennen. Wist jij namelijk waar dit diertje zijn stevige haren voor gebruikt en hoelang hij achter elkaar kan slapen? Scoor de nieuwste Zo Zit Dat hier!

Nog meer weetjes? Klik hier!