ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Rawrrrrrrr! Zo’n 230 miljoen jaar geleden verschenen ze voor het eerst op aarde: de dinosauriërs. Sommige van deze machtige beesten waren groter dan een vrachtwagen en scheurden andere dieren aan flarden voor die er vandoor konden gaan. 

Dino’s uitgestorven

Toch lukte het zelfs deze groep giganten niet om te blijven bestaan. Miljoenen jaren na hun ontstaan stierven de dinosauriërs uit. Ze waren niet de enige hoor. Waarschijnlijk stierven de meeste dieren door de inslag van een gigantische meteoriet. Dat megading zorgde ervoor dat de wereld tijdelijk onbewoonbaar werd voor grote beesten zoals dino’s. Tijdens deze zogenaamde massa-extinctie, stierven alle beesten die zwaarder waren dan 5 kilogram uit.

Hallo, dino!

Miljoenen jaren lang wist niets of niemand meer dat de giganten ooit hadden bestaan. Hun fossielen lagen veilig verborgen in de grond. Pas in 1810 werden er voor het eerst fossielen van dino’s ontdekt door een Engelse arts. Dat was het begin van een grote zoektocht: wat waren dit voor gigabeesten en wanneer hebben ze geleefd? Inmiddels is daar natuurlijk veel meer over bekend en wat blijkt? De dino is niet helemaal uitgestorven… slik!

Dinosaurus in je achtertuin

Geen zorgen, je zult niet zomaar een T-rex tegenkomen op straat en ook de langnek Brachiosaurus is echt helemaal uitgestorven. Maar waar hebben wetenschappers het dan over als ze zeggen dat de dinosaurus nog bestaat? Het antwoord zit in een klein beestje: de vogel! Sommige wetenschappers geloven dat vogels verre familie zijn van de dinosaurussen. Vooral het DNA van kippen komt erg overeen met dat van de oudjes. Ze denken dat de veren geëvolueerde schubben zijn.

Zo kan het dus tóch zijn dat je ineens een dino tegenkomt in je achtertuin. En gelukkig is dat niet zo spannend als het klinkt. Maarre… het is natuurlijk wel grappig om je buurjongen de stuipen mee op het lijf te jagen!

Bang voor dinosauriërs? Deze video is het bewijs dat niet alle dino’s zo slecht zijn als je denkt.

Psst! Op zoek naar nog meer dinosaurusweetjes? Check dit!