ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Weet jij wie de uitvinder is van klittenband? De natuur! Een uitvinder heeft het principe van een klittenplant afgekeken en omgezet in een uitvinding die je ongetwijfeld elke dag gebruikt. In Zo Zit Dat 10 vind je nog vier uitvindingen die afgekeken zijn van de natuur. Maar sommige uitvindingen ontstaan ook per ongeluk! Lees hier over vijf toevallige uitvindingen. 

Coca-cola

Deze bruisende dorstlesser is uitgevonden door een apotheker. Hij maakte van wijn en het coca-extract een middeltje tegen hoofdpijn en zenuwaandoeningen. Enkele jaren later werd alcohol verboden. De apotheker maakte van zijn wonderdrankje een zoete frisdrank: Coca Cola!

De Post-it

Post-its zijn van die felgekleurde papiertjes met een plakrandje om iets op te schrijven, op te plakken en vooral niet te vergeten. De niet-goed plakkende lijm op het randje was een uitvinding, maar niemand wist waarvoor je dit slecht-klevende goedje kon gebruiken. Tot er jaren later iemand zocht naar een plakkende boekenlegger die ook weer makkelijk te verwijderen was. Tadááá, dat werd de post-it! Soms wordt de post-it ook voor heel grappige dingen gebruikt. Je ziet het in deze video.

uitvindingen

De magnetron

In de Tweede Wereldoorlog was deze machine een onderdeel van een radar. Een onderzoeker die met de magnetron aan het werk was, ontdekte na een tijdje dat de chocoladereep in zijn zak smolt. Hij wist meteen dat dat door de straling van de magnetron kwam en hij experimenteerde verder. Na de oorlog was deze machine niet alleen een radaronderdeel, maar ook een huishoudelijk apparaat!

Cornflakes

De gebroerders Kellogg vergaten op een dag het vuur uit te zetten tijdens het bakken. De tarwe die in de pan lag, was keihard geworden. Stukjes van deze brok tarwe waren de eerste vlokjes cornflakes. Geluk bij een ongeluk!

Play-Doh

Ooit maakte jij vast en zeker mooie kunstwerken met deze gekleurde klei. Dit kneedbare spul is ooit gemaakt om behang mee schoon te maken. Het verkocht voor geen meter. Alhoewel, juffen kochten het voor de knustelende schoolkinderen. Het schoonmaakmiddel is uit de klei verwijderd en de verpakking werd flink opgeleukt. Het resultaat? Het bekende potje Play-Doh! Dat werd een regelrechte hit.

Weet jij welke uitvindingen door Nederlands zijn gedaan? Test het hier!