ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Ondergrondse grotten zijn niet voor mietjes! Door die enorme pegels die erin hangen en op de grond staan, ziet een grot er even angstaanjagend als schitterend uit. Die pegels noem je stalagmieten en stalactieten. Hoe ze ontstaan? Je ontdekt het met dit proefje én je kunt ze thuis namaken. Ja, zelfs als je niet in een grot woont.

Dit heb je nodig:

• Twee drinkglazen • Klein bord • Drie draadjes wol (de kleur maakt niet uit) • Eetlepel • Baking soda • Warm water • Voedselkleurstof • Dienblad

Wat moet je doen?

Stap 1: Doe in allebei de glazen een paar druppels kleurstof. Voorzichtig, want dit goedje krijg je moeilijk uit je kleren!
Stap 2: Vul de glazen driekwart met heet water. Gooi nu vijf eetlepels baking soda in allebei de glazen.
Stap 3: Roer de mengsels in beide glazen goed door elkaar.
Stap 4: Zet de twee glazen nu op een dienblad en leg er een bord tussenin.
Stap 5: Pak de drie draden wol en draai ze in elkaar. Zo wordt het één dikke draad.
Stap 6: Pak de grote draad en doop ‘m in een van de glazen.
Stap 7: Hang de draad nu tussen de twee glazen in. De draad hangt nu met beide uiteinden in een glas en het midden hangt precies boven het bord.

Laat de glazen een aantal dagen op een warme plek staan. Kijk daarna naar het midden van de wol en het bord. Wat zie je?

Wat zijn stalactieten en stalagmieten?

Stalactieten en stalagmieten komen veel voor in ondergrondse grotten. Stalactieten lijken op ijspegels die aan de bovenkant van de grot hangen, maar ze zijn van steen. Hoe ontstaan die druipers? Als regenwater langzaam vanaf de bovenkant van een grot druppelt, lossen er mineralen in op. Het water verdampt als het naar beneden druppelt. De opgeloste mineralen blijven achter en verstenen tot stalactieten.

Als de druppels op de grond van de grot vallen, kan hetzelfde gebeuren. Dan ontstaan er stalagmieten, die groeien vanaf de grond omhoog. Stalactieten en stalagmieten groeien héél langzaam. Het duurt wel honderd jaar voordat ze een halve centimeter zijn gegroeid. Uiteindelijk, kan er na eeuwen een stalactiet tegen een stalagmiet aangroeien. Dan is er een zuil van mineralen ontstaan.

Pssst… Een ezelsbruggetje om het verschil te onthouden: stalagTIETEN hangen. De stalacmieten staan dus rechtop.

Check het filmpje voor extra hulp:

Nog meer proefjes doen? Klik hier!