ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

In Zo Zit Dat 9-2020 lees je over de meest bizarre beesten in de zee. Sommige beesten zien er gek uit, maar andere hebben weer vreemde skills. Zoals bellen blazen! Maak hier kennis met vijf beesten die bellen blazen om te overleven. Klaar? Bubbelen maar!

Bultrug: blub, ik heb je!

De bultrug maakt een bubbelnet om vissen te vangen. In een groepje maken zij een cirkel van bubbels waaruit vissen niet meer kunnen ontsnappen. Sommige maken een cirkel van drie meter, andere van maar liefst dertig meter! Nu is het alleen nog maar bekken open en happen maar! Kijk hoe cool dat eruit ziet!

bubbelen

Spuugbeestje: natte scheten

Dit kleine beestje heeft een bubbel-tastische manier om zich te beschermen tegen zijn vijanden. Het schuimbeestje blaast een nest van bellen waarin zijn jonkies kunnen overleven. Hij wordt daarom ook wel het spuugbeestje genoemd. De bellenblaas komt trouwens niet uit de mond van het beestje, maar uit z’n kont! Scheetjes en vocht vormen samen het schuim.

Bubbels nest van spuugbeestje

Schuimsprinkhaan: vergif bubbelen

Aan de rode en zwarte kleuren van de schuimsprinkhaan is het voor een vijand al snel duidelijk: deze gast is giftig. Toch is het beest zelf eigenlijk best te eten. Het enige wat hem giftig maakt is zijn dieet. Het beestje is dol op giftig eten. Hoe het kan dat hij daar zelf niet onwel van raakt? Dat zit zo: het gif wat hij binnenkrijgt, slaat hij aan de binnenkant van zijn lijf op in bubbels. Zo komt het dus niet in zijn eigen systeem terecht, maar heeft een vijand wel een probleem als hij de schuimsprinkhaan opeet. Dus eh, was zijn vijand nog niet afgeschrikt door die felle kleuren? Dan merkt hij het vanzelf wel na zijn maaltijd. Burb.

Schuimsprinkhaan zwart rood gekleurd

Waterspin: bel in het web

Een spin in het water? Jazeker, kan gewoon! De waterspin heeft een slimme manier om onderwater te leven. In luchtbellen neemt hij een teug lucht mee het water in. De bellen maakt hij vast aan zijn web. Zo heeft hij zijn persoonlijke zuurstoftank en kan hij onderwater gewoon blijven ademen. Kijk maar!

Witte dolfijn: bellen blazen

Meester in mooie bellen blazen is de witte dolfijn! Hij maakt ze in alle vormen en maten. Waarom hij dat precies doet, weet nog niemand! De kleine belletjes uit zijn blaasgat ontsnappen vaak tijdens het spelen. En als het beestje schrikt, volgt er vaak een enorme bellenuitbarsting. Ook maken witte dolfijnen heel soms mooi gevormde bubbels met hun mond. Doen ze dat, dan worden het heel grote ringen die ze lijken te gebruiken als speelgoed. Na het blazen, zwemmen ze door de ringen heen.

Witte dolfijn in water

Lijkt het je zelf ook wel wat om toffe bellen te maken? Met dit proefje maak je megabellen!