ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Krak! Daar gaat weer een punt. Slijp, slijp en weer verder. Maar hoelang gaat een potlood eigenlijk mee? En hoeveel woorden kun je ermee schrijven?

Je gebruikt ze waarschijnlijk dagelijks. Op school en thuis pak je er vaak een potlood bij om te schrijven, tekenen en natuurlijk de puzzels in Zo Zit Dat op te lossen. En je bent niet de enige. Al honderden jaren gebruiken mensen potloden Het oudste potlood ooit gevonden, komt uit 1565!

Kneiterveel woorden

Maar hoe lang gaat een potlood mee? Dit verschilt natuurlijk per grootte, maar met een normaal potloodje kun je zo’n 45.000 gemiddeld grote woorden schrijven of een lijn trekken van 56.327 meter! Maarreh… helemaal zeker is het niet, want deze cijfers komen voort uit een berekening. Helaas is nog niemand gek genoeg geweest om het te bewijzen. Ben jij de eerste die deze superchallenge aan gaat? Succes!

Foutje gemaakt? Broodkruimels zijn de oplossing!

Vroeger kon je niet even een gummetje pakken als je een foutje had gemaakt in je tekst of tekening. Gummen bestonden namelijk nog niet. Toch konden fouten prima worden gewist. Waarmee? Met broodkruimels! Brood is gemaakt van tarwe en tarwe bestaat uit gluten. Gluten zijn superkleverig, het grafiet in potlood blijft eraan plakken. Zelf proberen? Doe dan dit proefje!

Gigantisch potlood

Het grootste potlood ooit gemaakt, staat in Kuala Lumpur en is 23 meter lang! Deze gigant weegt 98.000 kilogram. Geloof je het niet? Deze video is het bewijs. Dit is niet het langste potlood ooit gemaakt, die eer ligt bij de potloodfabrikant BIC. Zij maakte in 2017 een versie met een lengte van 1092 meter. Dat is zo lang als drie keer de omtrek van een voetbalveld.

Potloodjes poepen

Je dacht vast dat het niet gekker kon, maar hou je vast. Met de koolstof in jouw lichaam zou je zo’n 900 potloden kunnen maken! Koolstof is het hoofdingrediënt van graniet (het grijze onderdeel).

Psst! Slijptip: probeer in plaats van het potloodje, de slijper rond te draaien. Dan breekt je punt minder snel.