ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Ja, dat lees je goed! Het songfestival voor mensen is dit jaar niet doorgegaan, maar het songfestival voor computers wel. Vergeet het vuurwerk, glitterpakjes en adembenemende decors op het podium. Dit jaar zorgen gigantische computers en rekensommen voor spektakel!

Magisch ingrediënt

Computers van dertien teams uit verschillende landen draaiden op volle toeren om het beste liedje te maken. Het magische ingrediënt voor een echte hit: kunstmatige intelligentie! In Zo Zit Dat 10 lees je een interview met knappe kop Jim Stolze. Hij legt je alles uit over kunstmatige intelligentie.

Rekensom

Computerwetenschappers trainen hun computer in het maken van een succesvolle songfestivalhit. Dat doen ze door oude songfestivalliedjes in de computer te stoppen. Daarna deelt di computer de liedjes op in allemaal getallen. Hoeveel hoge noten en lage noten, het aantal beats per seconde en songteksten; de beste stukjes worden bij elkaar opgeteld. De computer start met ratelen en… na een flinke rekensom heeft de computer een nieuwe songfestivalhit geschreven. Appeltje, eitje!

Wartaal

Of toch niet? De muziek die de computer maakt klinkt nergens naar! Dit is het moment waarop de muzikanten nodig zijn. Zij maken pakkende melodieën van de computergeluiden. Ook de songtekst van de computer is soms lastig te begrijpen. Gelukkig wil rapper Willie Wartaal de warrige computers een eindje op weg helpen en schreef hij de tekst.

Niet de eerste keer

Willie Wartaals zoektocht naar de ultieme songfestivalhit kijk je terug op YouTube. Wist je dat dit niet de eerste keer is dat muziek wordt gemaakt met kunstmatig intelligentie? Zanger Stromae maakte het liedje Hello Shadow ook met deze computer slimheid al!

songfestival voor computers

Twaalf punten!

Een songfestival is niks zonder de puntenverdeling. Wie krijgt de 12 punten van Nederland? Iedereen kon tot 10 april op zijn favoriet stemmen. De jury, bestaande uit kunstmatige intelligentie-experts uit Nederland, Engeland en Amerika mochten ook hun punten verdelen. Wie ging er tijdens de finale op 12 mei naar huis met de meeste punten? Bekijk hier de finale van het songfestival voor computers!

Scoor de nieuwste Zo Zit Dat om het interview met Jim Stolze te lezen en meer te weten te komen over kunstmatige intelligentie!

Wist jij dat robots behalve liedjes maken, ook konden dansen?! Check dit!