ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

In Zo Zit Dat 9 lees je dat de luiaard eigenlijk niet zo lui is als je misschien denkt! Doordat hij heel langzaam beweegt, is-ie onzichtbaar voor rovers. Slim beestje dus! Maar hoe zit dat met de schildpad? Waarom is dit gepantserde dier zo ontzettend traag?

Recordsnelheid

Een schildpad is niet in staat een sprintje te trekken. Hij kan namelijk maar één poot tegelijk verzetten! Dat komt doordat zijn ruggengraat vast zit aan zijn rugschild en dat weer vergroeid is met zijn buikschild. De snelste landschildpad is schildpad Bertie. Hij sjeest met één kilometer per uur aan je voorbij. Als jij wandelt, ga je vijf keer sneller!

Superoud

De reuzenschildpad is een van de langstlevende dierensoorten. Hij kan wel 200 jaar oud worden! Zijn traagheid móet dus wel een voordeel hebben. Eén ding scheelt al: een schildpad hoeft niet achter zijn prooi aan te rennen. Hij eet namelijk planten. Ook wegrennen voor zijn vijanden doet-ie niet. Bij gevaar kruipt hij in zijn pantser en kan niemand hem meer aanvallen.

Blauwe plekken

Heel langzaam zijn heeft nog meer voordelen. Hoe groot is de kans dat je valt als je heel heel heel heel traag loopt? Precies, bijna nul! Geen blauwe plekken voor deze stijve rakker. Een rustig en sloom leven brengt weinig risico’s met zich mee. Zo is de kans ook klein dat zijn belangrijkste wapen, zijn schild, iets overkomt.

Alles langzaam

Een schildpad loopt niet alleen heel traag, hij verteert z’n eten ook heel traag. Dat is naast het feit dat hij zo’n stijf lichaam heeft ook een reden dat de schildpad gewoon niet sneller kán bewegen. Voedingsstoffen worden heel langzaamaan zijn spieren afgegeven. Het kost dus veel tijd om die te laten bewegen!

Snelle soortgenoten

Toch heeft de schildpad ook soortgenoten die iets sneller door het leven gaan. Een weekschildpad met een minder hard schild beweegt soepeler én sneller. En zeeschildpadden kunnen sneller zwemmen dan jij kunt fietsen: 30 kilometer per uur! Deze schildpadden leveren ook wat in. Zij worden namelijk niet zo oud als hun superslome soortgenoten op het land!

Heb jij nog meer goede vragen? Check welke vragen er al beantwoord zijn!