ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gaat vandaag de zon schijnen of raak jij helemaal doorweekt tijdens een keiharde plensbui? Voorspel het zelf! Hoe? Met dit proefje leer jij te voorspellen welk weer het wordt.

Dit heb je nodig:

– Ballon
– Lege glazen pot
– Elastiekje
– Rietje
– Plakband
– Stukje karton
– Stift
– Schaar

Wat moet je doen?

Stap 1: Knip het tuutje van de ballon.
Stap 2: Trek de rest van de ballon over een lege pot.
Stap 3: Zet de ballon vast met een elastiekje.
Stap 4: Plak het eerste gedeelte van het rietje plat boven op het midden van de ballon. Het grootste gedeelte van het rietje steekt over de rand van de pot.
Stap 5: Teken een lijntje op een stuk karton.
Stap 6: Aan de onderkant van het lijntje teken je een regenwolkje en erboven een zonnetje.
Stap 7: Plak het stuk karton op de muur met een plakbandje. De pot met het rietjes zet je er nu voor. Zorg dat het rietje naar gelijk wijst.

Je eigen barometer is klaar! Laat ‘m een paar dagen buiten staan en ontdek wat er gebeurt met het rietje. Wijst-ie naar ‘hoog’? Dan wordt het waarschijnlijk mooi weer. Bij ‘laag’ kun je juist regen verwachten.

Voorspel het weer 1 Voorspel het weer 2

Hoe kan dit?

Met je barometer meet je de luchtdruk. Hiermee kun je het weer voorspellen! Echte weermannen gebruiken ook de luchtdruk. Het rietje beweegt, omdat de druk verandert. Als de druk stijgt, duwt lucht buiten het potje op de ballon. Het rietje wijst dan vanzelf omhoog! Hoge luchtdruk betekent meestal mooi weer. Als de druk daalt, duwt lucht in het potje de ballon omhoog. Het rietje wijst dan juist omlaag. En een dalende luchtdruk wijst vaak op regen. Het weer voor langere periode voorspellen is lastiger! Dat laten we aan de échte weermannen over!

Meer ontdekken…

Ontdek deze pagina met nog acht superleuke proefjes!