ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Negen euro voor een kaartje en allemaal smakkende mensen om je heen? Dat kan beter! Vanaf nu kijk je de vetste films van Netflix en Videoland gewoon in jouw eigen thuisbioscoop!

Dit heb je nodig:

– Schoenendoos
– Schaar
– Potlood
– Vergrootglas
– Plakband of ducttape
– Witte muur of wit gordijn

Wat moet je doen?

Stap 1: Plaats het ronde gedeelte van het vergrootglas op een zijkant van de schoenendoos en omcirkel het vergrootglas met een potlood.
Stap 2: Knip nu het getekende rondje uit met de schaar.
Stap 3: Plak met ducttape of plakband het vergrootglas vast op het gat. Niet over het glas! Daar moet je doorheen kunnen blijven kijken.

Kies nu een leuk filmpje om te kijken!

Stap 6: Zet de smartphone of tablet in de doos met het scherm naar het gat. Zorg dat je de smartphone of tablet ondersteboven neerzet. Het vergrootglas draait het beeld namelijk om!
Stap 7: Doe de deksel op de schoenendoos en zet hem voor een witte muur of wit gordijn.

Staat er popcorn op tafel? Maak de kamer zo donker mogelijk en je bent helemaal klaar voor de filmavond!

Hoe werkt het?

Het vergrootglas vergroot het beeld van de smartphone of tablet. Hoe dichter de smartphone of tablet bij de lens staat, hoe groter je film wordt afgebeeld op de muur. Maar waarom moet je het beeld op de kop in de schoenendoos zetten?

Lepel

Heb je jezelf weleens bekeken aan de binnenkant van een lepel? Dan zie je jezelf ook op de kop. De vorm van de lepel werkt niet als een gewone spiegel. De binnenkant van de lepel is een holle spiegel en die weerkaatst het licht alle kanten op. De bovenste lichtstraal gaat door de bolling naar beneden en de onderste lichtstraal naar boven. Daarom zie jij jezelf omgekeerd in de lepel.

Op z’n kop!

Weer terug naar het vergrootglas. Als je dichtbij komt om iets te onderzoeken, dan zie je het beeld niet op de kop omdat je precies door het midden van het glas kijkt. Maar als je het glas tussen je telefoon en de witte muur zet, draait de lens het beeld om! Het vergrootglas werkt hetzelfde als de holle lepel! Door de vorm van het glas in het vergrootglas schijnt de onderkant van het beeldscherm nu aan de bovenkant van de muur. Thuisbioscoop klaar? Chillen maar!

Wist je dat je ook je eigen vergrootglas kan maken zónder glas? Ga aan de slag!