ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Geld verdienen met gamen… Het kan! Met e-sports kun je zelfs héél veel geld verdienen! De prijzenpot van een toernooi loopt soms op tot 30 miljoen Amerikaanse dollars. Dat is omgerekend meer dan 25 miljoen euro! Daar kan je je spaarpot goed mee vullen. Check hier wie de beste Nederlandse gamers zijn en… hoe dik hun portemonnee is.

Miljonair

Het hoogste bedrag dat door een Nederlander is gewonnen, is met Fornite. Dave Jong, beter bekend onder zijn gamenaam Rojo, werd in één klap miljonair toen hij tweede werd op een Fortnite-toernooi in New York in Amerika.

Bakken met geld

Ook Mitr0 (zijn echte naam is Dmitri van de Vrie) won bakken met geld met Fortnite. Hij is nog maar 18 jaar en haalde met verschillende toernooien meer dan 700.000 Amerikaanse dollars binnen. In 2019 is Dimitri uitgeroepen tot de beste Fortnite-speler van België, Nederland en Luxemburg. Wat hij met al dat geld gaat doen? Daar moet de gamer nog even over nadenken…

Nooit meer werken

Chris de Jong speelt e-sports in een team. Hij speelt het spel Counter-Strike: Global Offensive. Een spel wat je pas mag spelen als je 18 jaar bent. Daarin wordt namelijk flink wat afgeknald. Chris heeft met dit spel net iets meer dan een half miljoen Amerikaanse dollars verdiend. Kassa! Ooit hoopt hij genoeg geld bij elkaar te hebben gegamed, zodat hij nooit op zoek hoeft naar een ‘gewone’ baan.

Peperdure auto

Thijs Molendijk verdient al zes jaar lang geld met gamen! Hij speelt Hearthstone, een online kaartspel. In 2018 won hij in China een peperdure auto. Maar die ruilde hij in voor een groot geldbedrag: 180.000 euro! Met alle games bij elkaar won Thijs nog net geen half miljoen Amerikaanse dollars.

Dubbel scoren

Ken jij Grubby? Zijn echte naam is Manuel Schenkhuizen. Hij speelt de game WarCraft III waarin je zombies en andere gekke wezens moet verslaan. Manuel begon ermee in 2003 en heeft meer dan honderd keer geld verdiend met dit spel. In totaal komt hij uit op een spaarpot van 340.000 Amerikaanse dollars. Manuel heeft met het gamen niet alleen geld gewonnen, maar ook het hart van een meisje! Tijdens een toernooi kwam hij collega e-sporter Cassandra Ng tegen waarmee hij is getrouwd. Dubbele winst!

Grootste prijzenpot

Het spel Dota 2 is de populairste e-sport in de wereld. Het is een strategisch spel waarin je samen met je team het hoofdgebouw van de tegenstander moet vernietigen. E-sporters verdienen met dit spel bizar veel geld. Zoveel geld kun je met geen enkel ander spel winnen. Om hoeveel het gaat? Hou je vast. De Deense Johan Sundstein heeft in totaal bijna 7 miljard(!!!) Amerikaanse dollars gewonnen met deze game! Wow!

Wat zijn e-sports eigenlijk?

In het woord e-sports staat de ‘e’ voor electronic: elektronische sporten dus. Maar e-sports zijn niet alleen sporten zoals we die op sportvelden en in zalen kennen. Het kan elke game zijn, zolang er maar één iemand of één team kan winnen én je er geld mee kunt verdienen. Dat kan op de PC, een spelcomputer en zelfs op een tablet of mobiele telefoon. De grootste gametoernooien vinden plaats in een grote arena met veel publiek, maar ook online kijken veel mensen mee. Superspannend dus!

Op deze website vind je het laatste nieuws over de rijskte e-sporters. Misschien sta jij er ooit zelf wel op!

Er is zelfs speciale kleding voor e-sporters. Lees het hier!

In de nieuwste Zo Zit Dat ontmoet je Nick den Hamer, professioneel e-sporter bij FC Groningen. Hij verdient geld met FIFA spelen. Lees nu in Zo Zit Dat hoe Nick e-sporter is geworden en hoe zijn leven met deze bijzondere baan eruitziet.