ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wat denk jij als je naar deze foto kijkt? Sprekend de Efteling, toch? Maar niets is minder waar. Dit blauwe water is een natuurlijk verschijnsel bij het Italiaanse eiland Capri. Het heet Grotta Azzurra, wat de blauwe grot betekent.

Blauwe grot
Vroeg in de ochtend en rond de middag is de grot op zijn blauwst. In de grot is het donker, maar door een gat onderwater schijnt er zonlicht via het water naar binnen. Dit lichteffect zorgt voor een blauwe kleur van het water en het weerspiegelt ook op de muren van de grot. Wow!

Blauw water
Als je dit water in een glas zou scheppen, blijkt het water toch niet blauw te zijn. Het is gewoon doorzichtig! Dit verschijnsel kom je ook tegen op schitterende, witte stranden op vakantie. Vanuit het hotel lijkt het water blauw, maar van dichtbij is het gewoon doorzichtig. Hoe kan dat?

Het antwoord is weerspiegeling. Zonlicht bestaat uit allerlei trillende golfjes. Dit zijn de kleuren. Ze trillen allemaal op een ander tempo. De kleuren die het snelst trillen, zijn het sterkst. Die worden het makkelijkst weerspiegeld. En laat nou de sterkste kleur blauw zijn!

Nederlandse zee
Maarreh… Is er dan iets mis met de Noordzee? In Nederland is de zee niet mooi helderblauw. Eerder grijsbruin. Ten eerste schijnt de zon op Capri vaker dan in Nederland. Maar ook met een heerlijk zonnetje, is er aan de Nederlandse kust nog steeds geen helderblauwe zee te zien. Dat komt doordat de Noordzee bomvol stofdeeltjes en plantdeeltjes zit. Het blauwe licht weerkaatst niet, maar de grijsbruine kleur van het rondzwevende zand en plantresten wel! Een schepje water uit de Noordzee is trouwens net zo doorzichtig als dat in de grotten op Capri!

Samen met een Italiaanse gids een boottochtje maken door de blauwe grotten? Kijk dit filmpje en treedt na anderhalve minuut de grot binnen!

Onder de indruk van dit bijzondere lichteffect, dan heb je deze nog niet gezien!!