ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Huh? Zwart is toch geen kleur? Dat denken veel mensen inderdaad. Ze denken dat omdat je geen licht voor nodig hebt om het te zien. In het donker worden zelfs alle kleuren zwart. Toch is zwart kleurrijker dan je denkt. Doe dit proefje en je ontdek zelf hoe kleurrijk zwart is!

Wat heb je nodig?

– Koffiefilters
– Satéstokje
– Schaar
– Zwarte viltstift (let op: géén watervaste!)
– Drinkglas met een laagje water

Kleuren scheiden

Stap 1: Knip een strookje van ongeveer 2 centimeter breed en net iets langer dan het drinkglas uit een koffiefilter.
Stap 2: Zet aan één kant van de strook een zwarte stip.
Stap 3: Wacht een paar seconde en zet met dezelfde stift op dezelfde plek nog een keer een stip zodat er veel inkt in het filter terecht komt.
Stap 4: Doop het filter met de kant van de stip in een glas water. De stip moet nog boven water blijven. Prik door de bovenkant van het filter een satéprikker zodat je hem niet vast hoeft te houden terwijl je wacht! (in de video gebruiken ze hiervoor een potlood)
Stap 5: Wacht tot het water helemaal naar de satéprikker is getrokken.

Welke kleuren zie jij allemaal in de uitgelopen vlek? Probeer het ook met andere kleuren viltstiften.

Hoe kan dit?

Inkt wordt meestal gemaakt van een mengsel van kleuren. Als het water in het papier trekt en de inkt raakt, lost de inkt op. Je ziet verschillende kleuren ontstaan. Knappe koppen noemen deze techniek chromatografie. Doordat de ene kleur makkelijker oplost komt hij hoger dan de andere. Een zwarte stift van een ander merk kan uit een andere mix bestaan! Heb je geen koffiefilters meer? Probeer het proefje dan eens met keukenpapier. Dit papier absorbeert heel snel water, daardoor krijg je andere patronen.

Oh, enneh… Waarom je geen watervaste stiften kunt gebruiken? Zoals de naam al zegt, zijn die watervast en dan lossen de kleuren niet op!

Nog meer met kleuren aan de slag? Ga aan de slag met de kleuren van Skittles!