ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Hatsjoe! Je pakt het zoveelste zakdoekje om je verstopte neus te snuiten. O nee hè, wéér verkouden! Je wordt ziek van bacteriën en virussen die je hebt ontvangen via je handen of van rondvliegende druppeltjes gevuld met ziekteverwekkers. Gelukkig heeft je lichaam een fantastisch afweersysteem waardoor je niet ziek wordt van álle ziekteverwekkers. Ontdek hier hoe jouw lichaam je beschermt tegen ziektes!

Eerste hindernis

Een bacterie of een virus kan pas zijn werk doen als ‘ie in je lichaam zit. Om je lichaam binnen te komen, moet de ziekteverwekker de eerste hindernis overkomen. De huid. Je huid zorgt ervoor dat schadelijke stoffen je lichaam niet in kunnen. Maar ziekteverwekkers kunnen ook via je neus of mond binnenkomen. Gelukkig heb je in je neus haartjes en bergen snot! Ziekteverwekkers blijven aan snot hangen en kun je weer uitsnuiten, of pulken natuurlijk. Slijm en speeksel in je mond hebben de superkracht bacteriën te doden voordat je ze doorslikt. Zo schakelt je lichaam ziekteverwekkers al uit voordat ze je lichaam in komen.

Allesreiniger

Toch springen sommige ziekteverwekkers over de eerste hindernis heen. Maar dan staat het volgende legertje beschermers alweer voor je klaar. Je witte bloedcellen gaan de strijd aan met de ziekteverwekkers. Deze cellen zijn een soort soldaatjes die alle indringers aanvallen. Deze allesreinigers reizen altijd door het lichaam en vallen alle stofjes aan die niet in het lichaam thuishoren.

Kieskeurige verdedigers

Witte bloedcellen vallen álles aan wat ze tegenkomen. Maar soms zijn de ziekteverwekkers met zoveel tegelijk, dat de witte bloedcellen hulp nodig hebben. Je hebt in je lichaam gelukkig nog een wapen, heel kieskeurige cellen. Deze kieskeurige cellen vallen maar één soort ziekteverwekker aan, bijvoorbeeld alleen het verkoudheidsvirus. Deze kieskeurige cellen hebben een goed geheugen. Als dezelfde ziekteverwekker voor een tweede keer in het lichaam komt, weten deze cellen precies hoe zij ze moeten aanvallen. De ziekteverwekker krijgt geen kans om je lichaam ziek te maken! Pfieuw..

Toch zijn er altijd ziekteverwekkers die ons lijf te slim af zijn. Daar is het coronavirus een voorbeeld van. Waarom nou juist het coronavirus de wereld bijna stilgelegd heeft, lees je in de nieuwste Zo Zit Dat!

Wil jij het verschil weten tussen een virus en een bacterie? Klik hier!

Handen wassen is belangrijk om ziek worden te voorkomen. Radiozender 100% NL heeft voor jou liedjes uitgezocht die je het beste kan zingen tijdens het handenwassen.