ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Vliegtuigen die sneller gaan dan het geluid, het bestaat! In de nieuwste Zo Zit Dat kun je lezen dat in 1969 het eerste passagiersvliegtuig door de geluidsbarrière vloog. Je kan de barrière zelfs zien! Als een vliegtuig door deze donut aan waterdruppeltjes heen vliegt, hoor je dat op het land als een enorme knal!

Golven

Geluid bestaat uit golven die wij niet kunnen zien, maar wel kunnen horen! Geluidsgolven verplaatsen zich met een snelheid van 1200 km per uur. De golven bewegen alle kanten op! Gaat een vliegtuig harder dan de geluidssnelheid, dan hopen de golven zich op bij de neus van het vliegtuig. Ze worden zo hard samengedrukt dat er een schokgolf ontstaat. Dat is de witte donut die je om het vliegtuig ziet!

Knallen

Straaljagers hoor je pas als ze al voorbij gekomen zijn. Zij gaan harder dan het geluid waardoor er een vertraging ontstaat. Zulke supersnelle vliegtuigen kom je amper tegen boven land. Daarvoor maken ze te veel lawaai. Dat komt doordat al het geluid dat voor de neus van het vliegtuig wordt samengeperst in één keer naar beneden komt. Het komt als een keiharde knal terecht op aarde. Daarom mogen vliegtuigen pas boven zee door de geluidsbarrière!

Hoe ervaar je de snelheid als je ín een supersnelle straaljager zou zitten? Check het hier! 

Heb jij de nieuwste Zo Zit Dat nog niet in huis? Zorg dat je ‘m nu scoort. In de winkel of online!

Kijk hier hoe het eruit ziet als een vliegtuig door de geluidsbarrière heen gaat. Even geduld, na 15 seconde kun je de toffe actie zien!