ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Als jij wilt weten hoe laat het is, waar kijk je dan? Op ieder beeldscherm in huis kun jij de tijd ontdekken. En natuurlijk op de klok aan de muur! Maar de klok zoals jij ‘m kent is pas uitgevonden in het jaar 1841. De Oude Egypteraren leefden meer dan 5.000 jaar geleden maar toch hadden zij ook een manier om de tijd te bepalen. Zonder batterijen, zonder stroom. Zij hadden: de zonnewijzer. Wat ze daarvoor nodig hadden? De zon en een stok!

Zonnetijd

Doordat de aarde draait, schijnt de zon er steeds vanuit een andere hoek op. Dit zorgt ervoor dat de schaduw gedurende de dag ook telkens een stukje opschuift. Met jouw eigen zonnewijzer leer je om te kijken hoe laat het is, aan de hand van de schaduw. Handig!

Dit heb je nodig:

– Karton
– Een schaar
– Een pen
– Een stokje van ongeveer 25 centimeter
– Een klok
– Een wekker

Zo maak je een zonnewijzer:

Stap 1. Knip een cirkel van ongeveer 20 centimeter uit het karton.
Stap 2. Prik in het midden van de cirkel een gat.
Stap 3. Steek het stokje door het gat.
Stap 4. Zet ergens aan de rand van de cirkel het cijfer 12 en trek een lijn van de 12 naar het stokje.

Op naar buiten!
Stap 5. Ga (even voor 12:00 uur) naar buiten en prik het stokje in de grond. Doe dit op een plek waar de zon de hele dag blijft schijnen. De kartonnen cirkel moet plat op de grond liggen.
Stap 6. Om 12 uur ’s middags begin je met het maken van je zonnewijzer. Zorg dat de schaduw van het stokje precies over de lijn naar het cijfer 12 op het karton loopt.
Stap 7. Laat de zonnewijzer op zijn plek liggen! Teken vanaf nu elk uur de schaduw die je op het karton ziet over. Zet voor de zekerheid wekkers om de tijd bij te houden.

Nachtje slapen!
Stap 8. Als de zon onder is, is de zonnewijzer nog niet af. Sta vroeg op en maak hem de volgende ochtend af.

Jij hebt geen klok meer nodig om te weten hoe laat het is. Jouw zonnewijzer doet het werk. Mag alleen de zon niet achter de wolken verdwijnen, dan wordt het lastig.

Kijk snel op het weerbericht wanneer jij het beste je zonnewijzer kan maken! 

Klik hier voor nog veel meer leuke proefjes!