ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wat?! Zwemmen er haaien in de Noordzee? Jazeker. Negen soorten maar liefst. Maar zoals je in de nieuwste Zo Zit Dat kunt lezen, zijn ze ongevaarlijk. Pfieuw! Enne… wist je dat er nog meer supertoffe dieren in de Noordzee wonen? Ontmoet 10 zeegenoten van de haai!

1. Zeehonden

Als je zeehonden wilt spotten, heb je de grootste kans op de Waddeneilanden. Daar liggen zeehonden vaak te zonnen op het strand. Dat vinden ze heerlijk! De zeehond is een zoogdier en kan onderwater geen ademhalen. Toch kan een zeehond urenlang onder water blijven. Hij is superzuinig op zijn adem!

2. Kwallen

Grote kans dat jij al wist dat er kwallen in de Noordzee leven. Ze steken nogal eens. Au! Als de wind uit het oosten komt, stromen er honderden kwallen het strand op. Wat moet je doen als je gestoken bent door een kwal? Er gaat een fabeltje rond dat je over de steek heen moet plassen. Doe dat maar niet! Heet water is de beste oplossing, maar let op: het mag niet warmer zijn 45 graden. Anders verbrandt je huid.

3. Bruinvissen

De bruinvis is een dolfijnensoort. Dat is dus geen vis, maar een zoogdier. Een dolfijn heeft geen kieuwen waarmee hij onder water kan ademen. Hij laat lucht binnen via het luchtgat op zijn kop. Oh, enne… die bruinvis is ook nog eens niet bruin!

4. Zeepaardjes

Zeepaardjes zijn een van de meest bijzondere dieren in de Noordzee. Dit diertje woont nog niet zolang hier. Steeds vaker worden ze in de Noordzee gevonden of spoelen ze aan op het strand! Je kunt twee soorten vinden: de kortsnuit en de langsnuit. Het verschil tussen deze twee mag jij raden!

5. Sponzen

Dit is een heel oude diersoort. Je vindt de sponzen op de bodem van de Noordzee. Daar zitten ze vast. Dat betekent dus, dat ze niet kunnen vluchten als er een vijand aan komt. Daarom beschermen ze zich met gif! Dit gif wordt door onderzoekers gebruikt om medicijnen mee te maken. Zo zit er in het medicijn tegen koortslip een stofje dat van de spons komt. Nuttige dieren, die sponzen!

6. Inktvissen

De inktvissen in de Noordzee zijn kleiner dan die in de Atlantische Oceaan. De grootste inktvis in de Noordzee is ongeveer anderhalve meter. In de oceaan leven soorten die wel 12 meter groot kunnen worden! De inktvis heeft goede trucs om zijn vijanden af te leiden en te ontsnappen. Zijn naam heeft hij te danken aan de wolk inkt die hij los kan laten. Zo kan zijn vijand niks meer zien en ruiken. Ook kan de inktvis veranderen van kleur zodat niemand hem meer kan zien. Het is de kameleon van de zee!

7. Kreeften

De Noordzeekreeften zijn de grootste kreeften van Europa. Ze kunnen 20 tot 50 centimeter groot worden. De scharen van deze kreeft zijn bijna net zo groot als zijn kop. Wist je dat een kreeft ook links- of rechtshandig is? En als een kreeft een van zijn scharen verliest tijdens een gevecht, groeit die vanzelf weer aan. Cool!

8. Zeesterren

Zeesterren hebben meestal 5 armen waarmee ze over de bodem van de zee wandelen. Ook spoelen ze wel eens aan, vaak leven ze dan nog! Afgelopen winter spoelden er honderden zeesterren aan in op het strand bij Rotterdam. Door de superkoude winter raakten de zeesterren verlamd en stroomden ze allemaal mee met de harde wind.

9. Bultruggen

Een bultrug is een walvissoort. Vanaf de Nederlandse stranden wordt hij maar één keer per jaar gespot! Je kunt hem herkennen aan zijn vrolijke en spectaculaire sprongen. Ook kan de bultrug prachtig zingen. Liedjes kunnen wel 45 minuten duren en kun je van kilometers ver horen. Waarschijnlijk zingen ze om vrouwtjes te versieren of om hun territorium af te bakenen. Het lijkt wel klassieke muziek, luister maar!

10. Orka’s

Aan de kust in Nederland zul je deze zwart-witte zwemmer niet zomaar tegenkomen. De orka zwemt vooral in het noordelijke deel van de Noordzee. Het is het slimste roofdier op aarde. Als ze slapen, blijft steeds één hersenhelft wakker. Zo blijft één oog open en verliezen ze vijanden letterlijk nooit uit het oog. Enne.. Door deze truc vergeet die ene hersenhelft ook niet om af en toe even naar boven te zwemmen om adem te halen!

Vrijwel alle vissen hebben zeewier  nodig om in leven te blijven. Voor de ene vis is het voedsel, voor de ander een schuilplaats. Zeewier houdt de zee schoon voor alle vissen. Het wordt misschien ook belangrijk voor mensen. Wist je dat zeewier weleens dé energiebron van de toekomst kan zijn? Lees dit!

En dit waren nog lang niet álle diersoorten in de Noordzee. Kun jij van deze dieren raden of ze wel of niet thuishoren in de Noordzee?