ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Yes, vakantie! En deze vakantie denk je niet alleen aan jezelf, maar ook aan de vliegende vakantiegangers in jouw tuin of balkon. Met een zelfgebouwd insectenhotel maak jij van je tuin de perfecte bestemming voor bijen, lieveheersbeestjes en andere zoemende vrienden.

Klinkt wel een gek eigenlijk, hè? Een insectenhotel. Alsof een vlinder daar met z’n koffertje aankomt om een potje vakantie te vieren. Toch komt de realiteit dichterbij dan je denkt. In de stad hebben insecten het namelijk steeds moeilijker. Er worden steeds meer huizen gebouwd en zo vinden de insecten maar moeilijk een natuurlijke schuilplaats. Een insectenhotel is een fijn en veilig plekje voor ze om een nest in te maken. Echt goed toeven dus, in zo’n hotel. Onderaan dit artikel zie je hoe je zelf een insectenhotel maakt.

Hotelgasten

Een goed hotel trekt belangrijke gasten aan. In jouw insectenhotel zijn dat lieveheersbeestjes, bijen, wespen, vlinders en vliegen. Deze insecten helpen je tuin of balkon te beschermen tegen ongedierte. Zo eten lieveheersbeestjes, wespen en vliegen bladluis. Handig, want bladluizen zijn plantetende insecten. Met hun hongerige mondjes boren ze gaten in de bladeren van planten. Weg met die beestjes! De bijen hebben ook een belangrijke functie. Zij zorgen ervoor dat er meer bloemen zullen bloeien. Zo heb je volgend jaar een nóg mooiere tuin.

Zonvakantie

Mensen gaan graag naar de zon op vakantie, insecten ook! Zet daarom je insectenhotel op een heel zonnige plek, het liefst zo min mogelijk in de schaduw. De insecten helpen de bloemen en planten in de tuin, dus zet het hotel daar in de buurt. De bloemen en planten zijn ook hun eten. De tuin is voor de diertjes een lopend buffet. Jouw hotel lijkt wel een all inclusive hotel! De insecten kunnen er alles krijgen!

Roomservice

De insecten werken hard voor hun eten. Leg ze daarom ook af en toe in de watten. Stop wat verse blaadjes in het hotel en de insecten worden nóg gelukkiger.

Heel belangrijk: als hotelbaas verplaats je je hotel nooit. Daarmee verstoor je rust van de insecten en dan krijg je ontevreden gasten die heel snel zullen vertrekken.

Aan de slag!

Nu is het tijd om zelf een insectenhotel te bouwen. Maarre… hoe? Simpel: volg de stappen en maak alle beestjes in jouw buurt blij!

Dit heb je nodig:

– Houten kistje
– 2 blokken hout of bakstenen met gaten
– Bloempotjes
– Gaas
– Bamboe of riet
– Gedroogde blaadjes
– Takjes
– Dennenappels

Eigenlijk kan je alles gebruiken wat je in de natuur kunt vinden!

Zo maak je het:

Stap 1: Geef de blokken hout of baksteen een plek in het kistje
Stap 2: Vul een van de lege ruimtes in het kistje op met bamboestokjes
Stap 3: Vul een bloempotje met takjes en gedroogde blaadjes
Stap 4: Geef het bloempotje en plekje in het kistje en vul de ruimte om het potje met takjes en dennenappels
Stap 5: Plaats het gaas over de losse takjes en dennenappels zodat deze er niet uit kunnen vallen
Stap 6: Versier je insectenhotel!
Stap 7: Geef hem een goede plek in je tuin of op je balkon en afwachten maar!

Bekijk hier een voorbeeld: 

Ging het toch nog te snel? Hier wordt het nog eens rustig uitlegd!

Nooit meer vervelen tijdens de vakantie? Check dan onze proefjespagina hier en probeer ze allemaal uit!