ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zon, zee, strand en… heel veel ijs natuurlijk! Tijdens warm weer mag deze ijskoude snack niet ontbreken. Maar hoeveel weet jij eigenlijk over dit lekkers?

Roomijns ehh… Romeins

Niet alleen nu is deze snack een grote favoriet onder de mensen. Ook de Grieken en Romeinen smulde ervan. Het is niet helemaal duidelijk wie het ijs heeft uitgevonden, maar bewijs dat de Romeinen graag een ijsje weglikten is er zeker. De Romeinse keizer Nero mengde graag sneeuw, met fruit en honing. Klinkt goed!

IJssalon

In 1686 opent de eerste ijssalon ter wereld zijn deuren in Parijs. Veel ijssalons hebben Italiaanse eigenaren. Italië is namelijk het eerste land van Europa waarin ijs bekend werd. Marco Polo, de ontdekkingsreiziger, neemt het recept voor ijs mee vanuit Perzië tijdens een van zijn vele reizen. Toch kan niet iedereen er van genieten. IJs is erg duur om te maken, dus het wordt vooral door de rijken gegeten. Nederland is veel later met de eerste ijssalon. Die wordt geopend in 1928.

Per hoorngeluk

De uitvinding van het hoorntje is eigenlijk een (on)gelukje. Tijdens de wereldtentoonstelling komt een ijsmaker ineens zonder kartonnen houders te zitten, dus moet-ie wat nieuws bedenken. Verderop ziet hij een wafelverkoper staan en hij besluit de wafelmix in een hoorntjesvorm te gieten. Het ijshoorntje is geboren! We kunnen wel zeggen dat dit tot een van de beste ‘foutjes’ ooit behoort. Benieuwd hoe het grootste ijshoorntje ooit eruitziet? Kijk de video hier!

Heel veel ijs

In Nieuw-Zeeland wordt jaarlijks het meeste ijs gegeten. Zo’n 28 liter per persoon per jaar! In Nederland wordt er ongeveer vijf liter per jaar weggelikt per persoon. En de populairste smaak? Dat is vanille!

Waanzinnige ijs records!

Het is niet alleen lekker, je kunt met ijs ook heel veel andere toffe dingen doen. En soms leveren deze acties een ijskoud wereldrecord op. In Hawaii werd er in 2000 een gigantische ijspiramide gebouwd van 3.100 ijsbolletjes. In Australië werd het grootste bolletje ooit gemaakt. De aardbeienbol woog zo’n 1.365 kilogram! Net zo zwaar als een gezinsauto. En Alan Ganz is de persoon op aarde die het langst ijsjes verkoopt. Hij doet het werk al sinds 1947!

Psst! Honger gekregen van al het lezen? Check deze proef en maak je eigen waterijsjes!