ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

10 juni is het weer Buitenspeeldag! Verschillende tv-zenders gaan op zwart om kinderen te laten buitenspelen. Met deze vette tips hoef jij je dit jaar niet te vervelen.

1. Flessenvoetbal (of handbal)

Vul wat flessen met water, zet ze ver genoeg van elkaar af en schieten maar! Probeer de flessen van jouw tegenstanders omver te schieten met een bal. Is je fles geraakt, dan moet je eerst de bal pakken voordat je hem weer overeind zet. Is je fles leeg, dan ben je af. Wiens fles als laatste vol is, wint. Niet zo goed met je voeten? Probeer dan de fles van je tegenstanders omver te gooien. Natuurlijk mag je tegenstander dan niet voor zijn fles blijven staan.

2. Hut bouwen

Een klassiekertje, maar nog steeds erg leuk! Ga naar het bos en probeer met wat takken een groot fort te bouwen. Geen bos in de buurt? Met tuinstoelen en wat dekens kom je ook een heel eind. Wees creatief en laat jouw fantasie de vrije loop, je hebt tenslotte de hele dag de tijd tijdens Buitenspeeldag.

3. Levend boter kaas en eieren

Je kent het spelletje vast wel waarin je drie kruisje of rondjes op een rijtje moet krijgen. Maar deze versie is nog veel vetter! Teken een speelveldje op de grond met stoepkrijt. Maak nu drie grote kruisjes en rondjes van karton (zorg dat ze stevig zijn, zodat ze niet wegwaaien). Verzamel wat vrienden en maak twee teams met evenveel mensen. Nu is het doel om als eerste drie op een rij te krijgen. Iedere keer mag er iemand van het team op en neer om een symbool neer te leggen. Let op: je hoeft niet op het andere team te wachten, het is een race! Op een gegeven moment liggen alle 3 je symbolen op het bord en mag je elke beurt een van je eigen figuurtjes verplaatsen. Het eerste team die drie op een rij heeft wint!

4. Bucketbal

Test jouw schietskills met dit spel! Zet wat emmers van elkaar vandaan. Probeer ze zo neer te zetten dat elke volgende emmer wat moeilijker te raken is. Elke keer als je een bal in de emmer gooit of schiet, mag je naar de volgende emmer. Hoe ver kom jij?

5. Pac-man

Gamen tijdens Buitenspeeldag? Da’s toch uit den boze? Neehoor! Want deze buitenversie van de wereldberoemde game is minstenst zo leuk! Teken met stoepkrijt een speelveld. Maak er een soort doolhof van. Leg op verschillende plekken op de lijnen een object neer. Probeer nu zoveel mogelijk objecten te verzamelen zonder van de lijn af te vallen. Zien hoe dat er ongeveer uitziet? Check het filmpje.

6. James Bond

James Bond moet tijdens zijn missies super goed kunnen rennen, verstoppen en kogels ontwijken. Met dit spelletje test je jouw James Bond skills. Zoek een plek met genoeg open ruimte en verstopplekken of maak je eigen parcoursbaan. Verdeel de groep in twee teams: de spionnen en agenten. De agenten staan in het midden van de baan en krijgen drie ballen. Het is de bedoeling dat de spionnen nu een rondje op de baan afleggen zonder geraakt te worden door een van de ballen. Ze mogen rennen, verstoppen en duiken zolang ze maar niet weg van de baan lopen. Als de ballen op zijn moet een agent ze weer gaan halen, voordat ze opnieuw gegooid mogen worden. Kijk nu hoeveel rondjes de spionnen kunnen maken binnen 5 minuten. Het team met de meeste rondjes wint!
Tip voor een warme dag: geef de agenten waterpistolen in plaats van ballen als wapen. Als je dan geraakt wordt, heb je gelijk een heerlijke verkoeling.

7. Piratenroof

Verzamel allerlei spullen bij elkaar van verschillende maten. Maak nu twee cirkels, voor elk team eentje. Leg in elke cirkel evenveel objecten. Nu is het tijd om te roven! Probeer zoveel mogelijk objecten uit het gebied van het andere team te stelen zonder getikt te worden. Maar probeer ook je eigen schatten te verdedigen. Wie is de beste piraat?
Tip: wil je het wat interessanter maken? geef dan elk object een ‘prijs’. Zet een timer en kijk welk team aan het eind de duurste objecten heeft veroverd.

8. Levend memorie

Wie heeft het beste geheugen? Verzamel eerst wat vrienden bij elkaar. Stuur twee mensen weg (dit zijn de raders). De rest van jullie zijn memoriekaarten. Iedereen zoekt een partner. Bedenk samen met je partner een leuk gebaar of danspasje. Iedereen wat bedacht? Super, ga nu allemaal door elkaar heen staan. Nu is het tijd voor de raders om de juiste mensen bij elkaar te zoeken. Wijs een persoon aan en laat hem/haar zijn gebaar uitvoeren. Ga net zo lang door totdat alle duo’s gevonden zijn. Degene met de meeste ‘memoriekaarten’ wint!

Psst: Wist je dat buiten spelen goed is voor je ogen? Ja, ook als het geen Buitenspeeldag is. Hier lees je hoe het zit!