ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Het is de grootste nachtmerrie van elke fietser: je trouwe tweewieler is gejat! Ontdek vijf feiten over fietsendiefstalen wat jij kan doen om je fiets veilig uit de handen van dieven te houden.

Dit artikel is geschreven door Fietsen op Fietsen: https://www.fietsenopfietsen.nl/

Feit 1: Hoeveel fietsen er worden gejat? Dat weet niemand.

De meeste mensen laten de politie niet weten dat hun fiets is gejat en kopen een nieuw exemplaar. Veel mensen denken namelijk dat het geen zin heeft om aangifte te doen. De politie heeft te weinig mensen om op zoek te gaan naar gestolen fietsen. De Fietsersbond kan wel schatten hoeveel fietsen er per jaar verdwijnen: het ligt tussen de 450.000 en 772.000!

Feit 2: In studentensteden worden de meeste fietsen gestolen.

Studenten en fietsen zijn dikke maten. Want een goedkoper vervoersmiddel (behalve de benenwagen) is er bijna niet. Hoe meer fietsen in een stad, hoe meer er gestolen worden. Amsterdam, Groningen, Nijmegen, Utrecht en Maastricht zijn echte fietsdief-paradijzen.

Feit 3: Dieven kiezen het liefst een onopvallend plekje.

Rijwielen stelen gebeurt niet in vijf seconden. Een dief moet vaak meerdere sloten openbreken voordat-ie er met de buit vandoor kan. Daarom kiest de gluiperd graag fietsen die op plekjes staan waar hij niet opvalt, zoals een donker hoekje of tuin. Maar ook op een drukke winkelstraat wordt veel gegapt: veel mensen letten dan niet op.

Feit 4: Je fiets wordt met de juiste maatregelen minder snel gestolen.

Zorg dat je fiets op een veilige plek staat (een bewaakte stalling) en zorg voor de juiste sloten. Alleen je ringslot is niet veilig genoeg. Koop een kettingslot of beugelslot om het criminelen nog wat moeilijker te maken. Dit slot doe je door het frame van je fiets en maak je vast aan een stevig object zoals een lantaarnpaal. Zorg dat de ketting de grond niet raakt. Laat die fietsdieven het nu maar eens proberen!

Feit 5: Ga naar de politie en red een fiets

Ga naar de politie als jij je trouwe tweewieler verloren bent. Je krijgt je fiets misschien niet terug. Maar áls de dief wordt gepakt, weet de politie hoeveel fietsen de boef heeft gestolen. Ook weten agenten dan waar de meeste fietsdiefstallen plaatsvinden. Op deze plekken gaan ze extra controleren. Grote kans dat de fietsendief daar nu niet meer durft te stelen en zo heb jij weer wat fietsen gered!

Psst! Nog meer leuke fietsweetjes? Fiets dan snel naar deze pagina!