ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

ADVERTORIAL

Nederland is een fietsland eerste klas. Maar ben je al bekend met deze acht bizarre, hilarische en bijzondere feiten over fietsen?

1. Er zijn meer fietsen dan mensen in Nederland

Er wonen op bijna 17,2 miljoen mensen in Nederland. En het aantal fietsen? Zo’n 23 miljoen! Best veel mensen hebben dus meer dan één fiets, bijvoorbeeld een aparte mountainbike of stadsfiets. Als je al deze fietsen achter elkaar zet, heb je 30.000 kilometer aan fiets. Wow!

2. Een Nederlander fietst gemiddeld 1.000 kilometer per jaar

Jij legt flinke afstanden af op de fiets: wel duizend kilometer per jaar! Dat klinkt veel, maar eigenlijk is het nog geen drie kilometer per dag. Dat heb je er zo uit als je elke dag op je stalen ros naar school crosst.

3. Tijdens de ochtendspits zijn er meer fietsen dan auto’s op de weg

Fietsfiles zijn zeldzaam, al komen ze in grote steden weleens voor. Toch zijn er tijdens de ochtend- en avondspits veel meer fietsen dan auto’s op de weg. Al die auto’s nemen veel meer plek in beslag. Dus wil je snel naar huis, pak dan je trouwe tweewieler!

4. De fiets is pas 200 jaar oud

Het wiel is duizenden jaren oud, maar het idee van twee wielen achter elkaar is pas 200 jaar oud. In 1817 werd de eerste ‘fiets’ uitgevonden. Je kwam vooruit door te lopen, want pedalen bestonden nog niet. Pas in 1860 werden deze op het voorwiel geplaatst. Tientallen jaren later werd er pas gebruikt gemaakt van een ketting en luchtbanden. De moderne fiets geboren was geboren!

5. Jaarlijks 450.000 fietsen gestolen

Jep, er worden flink wat fietsen gestolen in Nederland: zo’n 450.000 exemplaren per jaar. Dat zijn er 1.230 per dag! Voorkom dat jouw eigen fiets wordt gestolen en koop een goed fietsslot. Dat scheelt een hoop!

6. Er passen 20 fietsen op de plek van één auto

Auto’s zijn groot. En vaak zit er maar één persoon in de wagen. En van meer auto’s krijg je meer files, minder parkeerplekken en ruimtetekort. Op een parkeerplek van één auto passen maarliefst twintig fietsen. Als je de fiets pakt, ben je dus écht goed bezig!

7. De helft van de onderdelen van een fiets zit in de fietsketting

Een fiets heeft veel verschillende onderdelen, maar de meeste losse onderdeeltjes zitten in de fietsketting. Denk er maar eens over na: je fiets heeft een frame, wielen, spaken, trappers… En die bestaan weer uit kleinere, losse onderdelen. Je ketting bestaat uit de meeste onderdelen.

8. De hoogste snelheid ooit op een normale fiets is bijna 300 kilometer per uur

Denise Mueller-Korenek heeft in 2018 het wereldrecord van de hoogste snelheid op een fiets verbroken, met 296 kilometer per uur. Voor die tijd had een Nederlander deze titel op zijn naam staan. Het recordritje ging heel anders dan jij gewend bent: een auto bracht de fietser eerst op snelheid. De fietser bleef daarna rijden om de wind tegen te houden.

Wil jij het record van Denise Mueller-Korenek verbreken? Ha, dat lukt vast met fietsenopfietsen.nl! Hier scoor je vette fietsen en mountainbikes. Enne… Zo Zit Dat geeft er eentje weg! Hou Zozitdat.nl in de gaten om mee te doen aan deze superstoere winactie!