ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Ben je als de dood voor spinnen? Of krijg je de rillingen van clowns? Wat je grootste angst ook is: als je in leven wil blijven, schrik dan minder vaak. 

Supergrote, bloeddorstige beer

Stel je eens voor: een supergrote, bloeddorstige beer achtervolgt je. Grote kans dat jij er razendsnel vandoor gaat! Die hardloopkunsten heb jij te danken aan je lichaam. Je zenuwstelsel reageert namelijk pijlsnel als jij je bedreigd voelt. Je hart pompt sneller, er gaat meer bloed naar je spieren én je spijsvertering gaat langzamer. Dit kan het zenuwstelsel allemaal doen dankzij het stofje adrenaline.

Het loodje leggen

Adrenaline prikkelt je cellen in je hartspieren. Daardoor gaan de dunne celvliesjes in die cellen open. Daarna vliegen stukjes calcium naar binnen en je hart trekt samen. Maar als er te lang adrenaline blijft stromen, krijgt je hart megaveel calcium binnen. Je hartspieren kunnen zich daardoor niet meer ontspannen. Gevolg: je legt (meteen) het spreekwoordelijke loodje!