Laat je broer of zus eens flink schrikken met deze levensechte snoepwormen! Lees hier hoe je de eetbare glibberdieren maakt. 

Dit heb je nodig

-Kokend water (375 milliliter)
-Grote kan
-Twee doosjes jellypudding met aardbeien- of frambozensmaak (170 gram)
-Gelatinepoeder (10 gram)
-Room (125 milliliter)
-Groene voedselkleurstof
-Buigzame rietjes (50 stuks)
-Elastiekje(s)
-Hoog glas
-Koelkast
-Lauw water
-Eetlepel

Wat moet je doen?

Stap 1: Giet het kokende water voorzichtig in de grote kan. Vraag je vader of moeder om hulp.
Stap 2: Gooi de jellypudding en gelatine in het water.
Stap 3: Roeren maar! Wacht daarna totdat het goedje is opgelost.
Stap 4: Klop de room door het gelatinemengsel.
Stap 5: Mix drie druppels groene voedselkleurstof door het rode goedje.
Stap 6: Maak de rietjes helemaal recht door het buigzame deel te strekken.
Stap 7: Bind de rietjes met een elastiekje aan elkaar vast.
Stap 8: Zet de rietjes rechtop in een hoog glas. Zorg dat er geen ruimte meer tussen zit! Zo blijven ze goed staan.
Stap 9: Schenk het gelatinemengsel voorzichtig in de rietjes, totdat ze helemaal vol zijn.
Stap 10: Zet de rietjes vier uren in de koelkast. Tip: kijk ondertussen een griezelfilm!

En klaar zijn je walgelijke wormen! Spoel de buitenkant van de rietjes af met lauw water totdat de glibberige diertjes loskomen. Lukt dit niet? Pak dan een deegroller en rol over de rietjes heen! Knijp daarna de wormen vanaf de bovenkant uit de rietjes.

Hoe kan dat?

De wormpjes zijn stevig én stijf geworden door ‘vernettering’. Dat gebeurt wanneer gelatinestrengen in elkaar verstrengeld raken. Als het water afkoelt tijdens het maken van de gelatine, rollen de strengen op en vlechten ze samen. Als de eetbare glibberdiertjes nog een beetje slapjes zijn, moet je dus gewoon meer gelatine toevoegen!