ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wiehoeeeh! Of je nou in een coole achtbaan zit of keihard door de wolken sjeest in een snelle straaljager: altijd krijg je te maken met G-krachten. Maar wat doen die krachten eigenlijk met je lichaam? Dat ontdek je hier!

Wat zijn G-krachten?

Als je bijvoorbeeld gaat parachutespringen, val je tijdens het vallen steeds sneller. Je snelheid versnelt dan ongeveer 9,8 meter per seconde! Dit heet ook wel de valversnelling. Het woord eindigt op een g, daar heeft het begrip G-kracht z’n naam dan ook aan te danken. Vooral voor achtbaanfans is de G-kracht een handig hulpmiddel. Als een achtbaan een versnelling van 2G heeft, ga je elke seconde twintig meter sneller. Zo kun je altijd inschatten hoe snel een achtbaan ongeveer gaat!

Gevaar

Te hoge G-krachten kunnen gevaarlijk zijn. Je botten breken, je bloedvaten barsten en je organen gaan schuiven. Ook kan het bloed wegtrekken uit je hersens. Brr… Achtbanen mogen gelukkig niet een hogere G-kracht hebben dan vijf. Een G-kracht van veertien is dodelijk. Je kunt dus gewoon jouw favoriete achtbaan blijven bezoeken!