ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

De aarde zweeft door de ruimte, hierdoor is-ie eigenlijk gewichtloos! Wat de aarde wel heeft is massa. Ontdekt hier hoeveel gigaveel massa de aardbol weegt!

Gewicht vs. massa

Gewicht betekent: de kracht die een voorwerp op iets uitoefent. De aarde zweeft door de ruimte, hierdoor is-ie eigenlijk gewichtloos! Wat de aarde wel heeft is massa. Dit is hoeveel kilogram iets weegt. De massa van de aarde is ongeveer 5.96.000.000.000.000.000.000 ton. Wow!

Wist je dat hoeveel mensen er worden geboren, hoeveel bomen erop groeien of hoeveel wolkenkrabbers we bouwen geen invloed heeft op de massa van de aarde? Die worden namelijk gemaakt van materiaal wat al op de aarde aanwezig is!

Wat heeft dan wel invloed op de massa van de aarde?

Per jaar komt er ongeveer 40.000 ton bij door gesteente, zoals meteoren en meteorieten die vanuit de ruimte op de aarde landen. Andersom sturen mensen op aarde spullen de ruimte in, zoals satellieten. Elk jaar lekt er ook 96.600 ton waterstof en helium de ruimte in.

Als je alles bij elkaar op- en aftrekt verliest de aarde ongeveer het aantal kilo van 8.000 olifanten (50.000 ton) per jaar. Dat is geen reden tot paniek, in het grote geheel valt dit reuze mee!