ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Blauw bloed, kun jij het je voorstellen? Het bestaat echt! Het bloed van mensen mag dan altijd rood zijn, bij dieren is dit anders. Weet jij waarom?

Mengen maar!

Als ijzer met zuurstof in je longen mengt, kleurt het rood. Maar het bloed van sommige dieren heeft een andere samenstelling en dus een andere kleur. Het bloed van spinnen, krabben, kreeften en octopussen is blauw. In hun bloed zit meer koper. Als koper mengt met zuurstof kleurt het blauw. Bloedzuigers hebben net als mensen ijzer in het bloed, maar hun bloed is niet zo dik. Hierdoor kleurt het groen.

Kakkerlakken hebben zelfs oranje bloed. En het bloed van pindawormen is roze!

Stel je vraag

Heb jij een knagende vraag? Stuur deze vraag dan naar zozitdat@sanoma.com. Schrijf ook je naam en leeftijd erbij. Wie weet zie je het antwoord terug in Zo Zit Dat! Nu alvast antwoorden op andere vragen lezen? Ga dan naar Stel je vraag.