ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Waarom is poep bruin? Hoeveel verschillende kleuren zijn er en wat is het sterkste dier op aarde? Zo Zit Dat beantwoordt de beste en leukste vragers van lezers. Deze keer: Waarom moet je in Engeland links rijden en in Nederland rechts?

Waarom rijden auto’s in Engeland links?

Hierover bestaan verschillende verhalen. De bekendste stamt uit de riddertijd. Ridders te paard droegen hun zwaarden toen links en vochten meestal met de rechterhand. Het was dus het handigst om je tegenstander links te passeren.

Dan had je meteen een goede vechtpositie! Jaren later veranderde de Franse keizer Napoleon de gewoonte in de landen waar hij de baas was. Ook in Nederland. Rechts rijden was makkelijker voor koetsiers met veel paarden.

Die zaten het liefst links op de bok, zodat ze de zweep in hun rechterhand makkelijk konden gebruiken. Op die plek hadden ze ook meteen beter zicht op tegenliggers van links. In Engeland is Napoleon nooit de baas geweest. Dus daar rijden ze nog steeds links!

Stel je vraag

Waarom lopen pinguïns zo raar? Hoe snel gaat een raket? Elke maand beantwoordt Zo Zit Dat vragen van lezers. Heb jij ook een knagende vraag? Stuur deze dan naar zozitdat@sanoma.com. Schrijf ook je naam en leeftijd erbij. Wie weet zie je het antwoord terug in Zo Zit Dat!