ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Het schild van een schildpad zit knap in elkaar. Waar bestaat het uit en heeft-ie het al als hij uit het ei komt? 

Schild van schildpad = skelet

Het skelet van een schildpad zit knap in elkaar. In het ei klapt de ribbenkast van het reptiel naar buiten. Dan heeft het schildpadje een soort stekels op zijn rug. Hiertussen groeit bot. Komt de kleine schildpad uit het ei? Dan is zijn schild af.

Schild van botten

Omdat het schild van botten is gemaakt, groeit het gewoon mee. Over de botten zit een harde laag: hoorn. Dat is hetzelfde spul waarvan jouw nagels en haar ook zijn gemaakt. Hoorn groeit ook. De schildpad kan dus nooit klem komen te zitten in zijn huis!

Wat zeeschildpadden als eerst doen als ze zijn uitgekomen? Racen! Dat wil je zien!

Stel je vraag

Waarom lopen pinguïns zo raar? Hoe snel gaat een raket? En waarom is poep bruin? Elke maand beantwoordt Zo Zit Dat vragen van lezers. Heb jij ook een knagende vraag? Stuur deze dan naar zozitdat@sanoma.com. Schrijf ook je naam en leeftijd erbij. Wie weet zie je het antwoord terug in Zo Zit Dat!

Meer lezen over de schildpad? Bekijk ook dit artikel.