ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eens in de zoveel jaar gebeurt het. De aarde schuift precies tussen de zon en de maan, waardoor de maan in de schaduw van de aarde valt. Het is maansverduistering. De maan vangt geen direct zonlicht, waardoor hij bloedrood wordt. Wow, een bloedmaan!

Waarom is de bloedmaan rood?

De kleur die op de maan terechtkomt heeft te maken met de verstrooiing van het zonlicht. Het witte licht van de zon, wordt gebroken door de aarde. Met een omweg bereikt een klein beetje zonlicht de maan alsnog. Het gebroken licht, dat een lange weg moet afleggen heeft uiteindelijk de kleur rood. Bekijk in deze video de bloedmaan van 28 september 2015. De volgende bloedmaan verschijnt op 16 mei 2022. Zet ‘m maar alvast in je agenda!

bloedmaan

Zonsverduistering

Soms schuift de maan tussen de aarde en de zon. De zonnestralen kunnen niet om de maan heen en er ontstaat een zonsverduistering. Een zonsverduistering duurt maximaal een paar minuten. Een maansverduistering kan wel uuuuuren duren! De eerstvolgende zonsverduistering wordt op 12 augustus 2026 verwacht.

Banen

Sterrenkundigen weten alles van sterren en planeten. Zij voorspellen wanneer er weer een maans- of zonsverduistering ontstaat. Deze knappe koppen hebben geen glazen bol nodig voor deze voorspelling. Zij volgen de banen van de zon, de aarde en de maan. Die hebben namelijk een vast patroon.

Benieuwd waarom je de maan steeds op een andere plek ziet? Lees het hier!