ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Een potloodstreep uitgummen is makkelijk. Maar de streep van een kleurpotlood gum je niet zomaar uit. Hoe komt dat?

Geluk bij een ongeluk

De uitvinding van het gummetje ging per ongeluk. Een Britse chemicus wreef in 1770 met een stukje rubber over een potloodstreep. En die streep verdween zomaar!  In een gewoon potlood zit grafiet en klei. Grafiet lijkt een beetje op houtskool, daar kun je mee tekenen. De klei zorgt ervoor dat het potlood hard genoeg is. Ook in een kleurpotlood zit klei. Maar daarnaast bevat het was en pigment voor de kleur. Het zwarte grafiet ontbreekt. En juist dát kun je zo goed uitvegen.

Stel je vraag

Waarom lopen pinguïns zo raar? Hoe snel gaat een raket? En waarom is poep bruin? Elke maand beantwoordt Zo Zit Dat vragen van lezers. Heb jij ook een knagende vraag? Stuur deze dan naar zozitdat@sanoma.com. Schrijf ook je naam en leeftijd erbij. Wie weet zie je het antwoord terug in Zo Zit Dat!

Benieuwd naar meer leuke weetjes? Hier vind je nog veel meer antwoorden op grappige en interessante vragen.