ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Het zijn compleet andere wezens dat wij, en ze hebben ook geen rood bloed. Hebben insecten dan eigenlijk wel een hart? 

Hartspiertjes

En het antwoord is… *tromgeroffel*: jazeker! Alle insecten hebben een hart. Maar dat werkt wel iets anders dan jouw eigen hart. Ons hart pompt bloed door vaten in het lichaam. Bij een insect stroomt het bloed door een soort buis met hartspiertjes die het ’t lichaam rondpompen.

Hart op hol

Wist je trouwens dat insectenbloed niet rood, maar groen of gelig is? Dat komt doordat het bloed van een insect geen hemoglobine bevat. Dat zorgt in ons lijf voor zuurstoftransport en de rode kleur van ons bloed. Enne nog een ding: of insecten een hart(je)aanval kunnen krijgen is niet bekend. Maar dat bij sommige mensen het hart op hol slaat van die griezelige kruipers wel!

Stel je vraag

Waarom lopen pinguïns zo raar? Hoe snel gaat een raket? En waarom is poep bruin? Elke maand beantwoordt Zo Zit Dat vragen van lezers. Heb jij ook een knagende vraag? Stuur deze dan naar zozitdat@sanoma.com. Schrijf ook je naam en leeftijd erbij. Wie weet zie je het antwoord terug in Zo Zit Dat!