ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Misschien krijg je ze zelf ook: zomersproetjes! Hoe ontstaan deze sproeten ineens? En waarom verdwijnen ze na verloop van tijd weer? Je leest het hier!

Hallo sproeten

Na een hele dag buitenspelen in het zonnetje, kijk je in de spiegel. Daar zitten ze ineens: sproeten! Hoe kan het dat die sproeten er ineens zitten? En waarom verdwijnen ze na verloop van tijd weer?

Het antwoord is misschien simpeler dan je denkt: het komt door de zon! Een sproet is een opeenhoping van een stofje onder de huid, namelijk: melanine. Melanine is het pigment dat ervoor zorgt dat jouw huid, ogen en haar een kleurtje hebben.

Ultraviolette straling

Zomersproetjes ontstaan door de invloed van zonlicht. Zonlicht bevat ultraviolette straling en deze zorgt ervoor dat het melaninegehalte in de huid hoger wordt. De zon zorgt ervoor dat er meer opeenhopingen ontstaan van het stofje melanine en daardoor ontstaan er dus sproeten.

Of jij wel of geen zomersproetjes krijgt, is genetisch bepaald. Mensen met een lichtere huidskleur, hebben veel meer kans op deze zomersproetjes dan mensen met een donkerdere huidskleur. Dat betekent overigens niet dat mensen met een donkerdere huidskleur minder melanine hebben, maar dat dit stofje beter verspreid is over de hele huid.