ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Elke nacht staat de maan aan de hemel. Maar is je wel eens opgevallen dat-ie steeds ergens anders staat? Hoe zit het eigenlijk met die maanpositie?

Draaien

De maan staat niet stil! Hij draait continu rondjes om de aarde. Eén ronde duurt 27,3 dagen. Daarnaast draait de aarde om zijn eigen as. Daar doet-ie één dag over. In deze video zie je vanuit de ruimte hoe dat eruit ziet!

maanpositie link

Elke avond anders

Heel logisch dus, dat je de maan elke keer op een andere plek ziet staan. De witte bol ziet er ook elke avond anders uit. Dat heeft met de zon te maken. Die schijnt telkens vanaf een andere hoek op de maan en zorgt dat je bijvoorbeeld een volle maan ziet, of een halve cirkel! In deze video kun je zien hoe de zon effect heeft op de maan en de aarde gedurende het jaar. De video is erg versneld. Gelukkig maar, anders zou iedereen kotsmisselijk worden op Aarde.

maanpositie zon

Maansverduistering

Heel soms krijgt de maan een rode kleur! Dat gebeurt tijdens een totale maansverduistering. De zonnestralen kunnen de maan niet bereiken, hij staat in de schaduw van de aarde. Waarom die dan rood kleurt, lees je hier. Sterrenkundigen, die alles van sterren en planeten weten, kunnen voorspellen wanneer een maansverduistering plaatsvindt. De eerstvolgende totale maansverduistering is op 16 mei 2022. Nog even wachten dus!

Heb jij ook een knagende vraag? Stel hem aan Joost. Wie weet zie je het antwoord terug in Zo Zit Dat!