ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Ken je dat? Je ligt lekker in bed en dommelt bijna in slaap, opeens: baf! Je valt van een rots, kukelt van een stoel of struikelt over een stoepje. Soms vallen we in slaap, maar onze hersenen denken dat we écht vallen. Het wordt ook wel een ‘hypnagoge schok’ genoemd. Ehm… wat?!

Foutje

Helemaal zeker weten experts het nog niet, maar een van de ideeën waar dit vallende gevoel vandaan klinkt heel logisch. Het is gewoon een foutje. Oeps! Mensen hebben een ‘slaapgebied’ en een ‘waakgebied’ in de hersenen. Het slaapgebied zorgt ervoor dat de spieren zich ontspannen en de lichaamstemperatuur daalt. PANIEK! Denkt het waakgebied. Het denkt dat de reactie van je lijf niet klopt en geeft het onmiddellijk een schok. Je hartslag en bloeddruk stijgen en je schrikt. Ook in je droom.

Erg?

Nee hoor. Na deze schok val je snel echt in slaap. Enne… je slaapt er verder ook helemaal niet slechter door, hoor. De hypnagoge schok kan dus helemaal geen kwaad. Trusten!