ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Buiten is het warm, warmer, warmst. De hoogste tijd voor: IJS! Maar pas op, eet je ijsje niet te snel op! Anders heb je straks last van een akelige steek in je hoofd, oftewel een brain freeze. Letterlijk vertaald: het bevriezen van je hersenen. Geen zorgen, je hersenen bevriezen niet écht, dus het is ook niet gevaarlijk. Maar pijn doet het wel.

Bons, bons: hallo, hoofdpijn hier

In de achterkant van de hersenen zitten twaalf hersenzenuwen. Een zenuw is een draad die spieren en zintuigen verbindt met je hersenen. Elke hersenzenuw heeft dan ook zijn eigen taak. De ene zorgt ervoor dat je dingen hoort en andere zorgen er voor dat je kan zien, proeven of ruiken. De vijfde zenuw zorgt voor het gevoel in je mond en keel.

Deze zenuw verdeelt zich in allemaal verschillende takjes. Een van die takjes loopt achter je gehemelte. Als iets kouds, bijvoorbeeld een ijsje of ijsblokje, de achterkant van je neus of gehemelte raakt, wordt die zenuw geprikkeld. Die zenuw vindt dat koude gevoel helemaal niet prettig en stuurt razendsnel een signaal naar de hersenen. Dit veroorzaakt een korte bonzende hoofdpijn.

Hitteaanval

Daarnaast heeft je lichaam de taak om je warm te houden. Als je lichaam in de gaten krijgt dat je hersenen het koud hebben, komt je lichaam in actie. In je hele lijf zitten bloedvaten, dus ook in je hersenen. Als het gehemelte koud wordt, geven de zenuwen een seintje aan de hersenen, waardoor de bloedvaten meer open gaan staan.

Hierdoor gaat het bloed sneller stromen. Het is een noodreactie van het lichaam om snel weer op te warmen. Door de snelle stroming heeft het bloed meer ruimte nodig, maar die is er niet. Daardoor drukken de bloedvaten tegen je hersenen en krijg je hoofdpijn.

Slimme trucjes

Het is per persoon verschillend, wanneer en hoe erg je een brain freeze krijgt. De ene persoon is er gevoeliger voor dan de ander. Iedereen moet dus voorzichtig zijn. Je kan een brain freeze voorkomen door je ijsje rustig op te eten. Heb je het ijs toch te snel doorgeslikt? Dan zijn er gelukkig trucjes om de hoofdpijn sneller weg te krijgen. Je kunt de hoofdpijn verlichten door de uiteinde van de zenuw op te warmen. Dit kun je doen door een beetje lauw water te drinken of je tong of vinger tegen je gehemelte te drukken. Pfieuw!