Hoe groeit het schild van een schildpad?

Het huisje van een schildpad past altijd. Maar het dier groeit natuurlijk wel! Groeit het schild dan mee?

Het skelet van een schildpad zit knap in elkaar. In het ei klapt de ribbenkast van het kleine reptiel naar buiten. Dan heeft het schildpadje een soort stekels op zijn rug. Hiertussen groeit bot. Komt de kleine schildpad uit het ei? Dan is zijn schild af. Omdat het schild van botten is gemaakt, groeit het gewoon mee! Over de botten zit een harde laag: hoorn. Van dat spul zijn jouw nagels en haar ook zijn gemaakt. Hoorn groeit ook. De schildpad kan dus nooit klem komen te zitten in zijn huis!

Heb jij ook een knagende vraag? Stuur deze dan naar zozitdat@sanoma.com. Schrijf ook je naam en leeftijd erbij. Wie weet zie je het antwoord terug in Zo Zit Dat!

Dit artikel is geplaatst in Weetjes met de volgende tags , , , , , .