ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Een dag op aarde duurt, zoals je waarschijnlijk wel weet, 24 uur. Het betekent dat de aarde in 24 uur om z’n as draait. De aarde draait ook nog om de zon. Daarover doet-ie een jaar. In dit antwoord gaan we ervanuit dat de aarde nog wel om de zon blijft draaien, maar niet meer om z’n eigen as. Wat zou er dan gebeuren?

Heel heftig

Stel je voor: de aarde stopt plotsklaps met draaien. Hoe zou dat eruitzien? Bereid je voor op het ergste, want als de aarde écht ineens zou stoppen met draaien, dan zou alles wat je om je heen ziet je met een noodvaart om de oren vliegen. De aarde draait met een snelheid van ongeveer 1600 kilometer per uur rond. Het is net als wanneer een auto plotseling stopt: dan word je door de snelheid naar voren geduwd. Stel je voor dat dat gebeurt als je 1600 kilometer per uur rijdt. Precies ja: heel heftig.

Kracht

Eerst zou alles omver geduwd worden door de vaart die we hebben, omdat we normaal gesproken ronddraaien. Maar stel dat er daarna toch nog gewoon leven op aarde is, dan ziet dat er wel heel anders uit. Het ronddraaien van de aarde zorgt namelijk ook voor een middelpuntvliedende kracht. En zonder die kracht stroomt het oceaanwater niet richting de evenaar, maar richting de polen. Dit zorgt ervoor dat er hele continenten onder water komen te staan en de aarde één groot continent over de evenaar krijgt met daarboven en daaronder twee grote oceanen.

We zijn er nog niet…

Dacht je dat we er waren? Nog langggg niet! Want als de aarde wel om de zon blijft draaien, bestaat één dag uit 365 ‘dagen’ zoals wij die kennen. Het wordt dus maar één keer per jaar nacht. Op het gedeelte van de aarde dat niet meer richting de zon staat wordt het ijskoud en er wil niets groeien zoals het nu groeit. En dat blijft zo een halfjaar lang. In het gedeelte van de aarde dat richting de zon staat is het juist overdag en daar wordt het knetterheet.

Kortom: het zou fijn zijn als de aarde gewoon blijft draaien. Maarre… hoe groot is de kans eigenlijk dat de aarde stopt met draaien?

Slomer dan ooit

De aarde draait al een stuk minder snel dan ooit, toen de maan nog niet bestond. In die tijd (miljoenen jaren geleden) duurde een dag op aarde maar twee uur. Toen de maan ontstond, ging de aarde steeds minder snel draaien. Door de zwaartekracht die de maan en de aarde op elkaar uitoefenen, remt de aarde heel langzaam maar zeker een beetje af. Toch hoeven we ons geen zorgen te maken. Wetenschappers hebben berekend dat het nog zeker een paar miljoen jaar duurt voordat de maan de aarde helemaal tot stilstand brengt. Gelukkig maar!